ЕК одобри придобиването на енергийната борса (БНЕБ) от БФБ

Българска фондова борса – София“ АД (БФБ, Борсата) е получила писмо от „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) на 31 януари, с което е уведомена за официална нотификация от Европейската комисия (ЕК, Комисията) за сделката за придобиване на „Българската независима енергийна борса“ (БНЕБ). Това става ясно от публикуваната на интернет страницата на БФБ съобщение.

"С Решение С(2018)527 окончателно от 26 януари 2018 година, Комисията изразява мнение, че „Българска фондова борса – София“ АД е подходящ купувач за „Българска независима енергийна борса“ ЕАД (БНЕБ), защото:

- разполага с финансовите средства, експертните способности и мотивация да развива БНЕБ като независим и конкурентен енергиен пазар;

- като пазарен оператор с повече от двадесетгодишна история в поддържането и експлоатацията на пазарна инфраструктура, БФБ разполага с опит по отношение на търговска платформа и IT услуги и има визия за разширяването на предлаганите продукти;

- Борсата е лицензирана от Комисията за финансов надзор и се подчинява на Европейското и националното законодателство в областта на финансовите пазари.

 

Във връзка с гореизложеното, Европейската комисия одобрява „Българска фондова борса – София“ АД като купувач на БНЕБ“, се казва в съобщението.

Решението на Комисията бе последното задължително изискване за влизане в сила на Договора за прехвърляне на акциите на БНЕБ между БЕХ и БФБ-София, припомнят от фондовата борса.

 

Предстои заплащане на договорената първоначална сума и учредяване на безусловна револвираща банкова гаранция за разсрочената част от покупната цена. След това акциите на „Българската независима енергийна борса“ ЕАД ще бъдат прехвърлени на „БФБ-София“ АД, с което ще бъде финализиран процеса по продажбата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари