НАЧАЛО » българия

Брюксел не смята да приспособява третия енергиен пакет към споразуменията за "Южен поток"

Еврокомисията и Русия създават работна група, която да обсъди всички правни и технически въпроси, свързани с проекта

fb
3E news
fb
17-01-2014 02:04:00
fb

Европейската комисия не смята да приспособява третия енергиен пакет към междуправителствените споразумения за "Южен поток", сключени между Русия и 6 страни от Евросъюза. Това съобщиха от екипа на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер след срещата с руският енергиен министър Александър Новак, информира БНР.  Йотингер и Новак очаквано не успяха да се договорят по проблемните въпроси, свързани с изискванията на Европейската комисия (ЕК) да бъде преразгледана правната база на "Южен поток".

В началото на декември говорителят на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, Марлене Холцнер заяви, че споразумението между Русия и страните от ЕС за строителството на „Южен поток” не съответства на европейското законодателство и изисква доработка.  Тогава Холцнер заяви, че ЕК е готова да окаже съдействие на страните от ЕС в тази посока. По-късно България и другите страни от ЕС, през които минава газопроводът предоставиха правота на ЕК да води от тяхно име преговорите с Русия по отоншение на „Южен поток”.

Евентуален компромис може да бъде постигнат по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Брюксел в края на месеца за срещата на върха Русия - Европейски съюз, е посочил участник в преговорите.

Въпреки това и от двете страни е било проявено желание проблемите да бъдат решени позитивно, като е било решено да се сформира работна група, която да обсъди всички правни и технически въпроси, свързани с проекта "Южен поток".

Работната група ще обсъжда всички открити въпроси от правно и техническо естество, като в този кръг попадат не само междуправителствените споразумения  между Русия и 6 страни от Евросъюза, но и тръжните процедури за изграждането на газопровода, оценките за въздействието му върху околната среда и разпоредбите на 3-ия енергиен пакет, съобщиха от Европейската комисия.

Оттам засега не дават подробности за нивото и състава на работната група и не коментират доколко руската страна е склонна да преговаря за „Южен поток”. Подчертават обаче, че вътрешната координация със страните, сключили междуправителствени споразумения с Русия, ще продължи, както и че Еврокомисията остава на категоричната си позиция, че тези споразумения противоречат на европейското законодателство, и трябва да се преработят.

От екипа на комисар Гюнтер Йотингер подчертаха още, че за Европейската комисия няма опция за приспособяване на 3-ия енергиен пакет към междуправителствените споразумения – каквато идея лансира в началото на седмицата руският посланик в Европейския съюз. Третият енергиен пакет е много важен за нас, той няма нито да се променя нито да се предоговаря, обявиха от екипа на комисаря по енергетиката след днешните му разговори в Москва, пише БНР.

ЕК настоява договорите, сключени между "Газпром" и транзитните страни по трасето на газопровода, сред които е и България, да бъдат преразгледани, тъй като нарушават европейското законодателство, докато Русия смята, че проектът е международен и затова Третият енергиен пакет трябва да бъде адаптиран и хармонизиран с двустранните споразумения за "Южен поток", а не обратното.

ЕК
Южен поток
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева