НАЧАЛО » българия

Експерт: Плащаме на "Газпром" с 30% по-скъп газ, спрямо останалите в ЕС

fb
3E news
fb
03-04-2015 03:58:00
fb

България плаща за руския газ с близо 30% повече в сравнение с другите европейски държави. Това обясни пред ТВ "Европа" Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Изказването му бе направено в коментар след като Украйна успя да подпише споразумение за по-евтини доставки на синьо гориво с „Газпром”. Енергийният експерт призова първо усилия да бъдат насочени към повишаване себестойността на българската енергийна система, което ще засили и позициите ни при евентуално предоговаряне на цените на доставките.

Иванов припомни, че е добре да бъде изградено второ газохранилище у нас и да се довърши изграждането на интерконекторните връзки. Енергийният експерт поясни още, че държавният регулатор сваля цената на газа у нас заради движението в стойността на петролните продукти.

България ще има опцията да предоговори цените на доставките на синьо гориво, ако повиши себестойността на българската енергийна система. В същото време страната ни трябва да има и поне още един източник за доставка на гориво. Припомняме, че българската страна започна наново да изгражда газовата връзка с Румъния, а до края на май се очаква да бъде подписано и окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода Комотини - Стара Загора. Останалите две газови връзки - с Турция и със Сърбия обаче в момента "са на трупчета".

Антон Иванов
газови връзки
строителство
диверсификация
интерконектори
газово хранилище
По статията работи:

Георги Велев