НАЧАЛО » българия

Експерти: 8 млрд.лв., а не 12,5 млрд.лв. трябват за ВиК сектора

Специалисти заклеймиха стратегията за водния сектор, предлагат свой вариант

fb
3E news
fb
19-02-2014 03:36:00
fb

Необходимите средства за ВиК-сектора у нас са с 35-40 на сто по-малко от официално обявените 12.5 млрд. лева и са около 8 млрд. лева. Това каза на пресконференция Ганчо Хитров - председател на Национален комитет за подобряване водоснабдяването на България.

Според неправителствената организация Министерският съвет и Народното събрание не трябва да приемат варианта на Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията на България, предложен от Министерство на регионалното развитие (МРР).

По думите на Хитров именно стратегията за водния сектор била причината за освобождаването на зам.-министъра на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Припомняме обаче, че документът, който се предлага от МРР е в основата си разработка на Световната банка. Той предвижда три варианта за развитие на водния сектор в страната, като в един от тях наистина става въпрос за необходимост от инвестиции от малко над 8 млрд.лв. и обособяването на водни асоциации. В зависимост от това кой от вариантите се приеме цената на водата трябва да се увеличи с 30 до 40%, но в разстояние на няколко години.

В рамките на пресконференцията днес обаче стана ясно, че от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването не са доволни от регионалното ведомство, което по думите им се опитва да наложи една стратегия, която е сбъркана в основата. Според тях това  води до задълбочаване на кризата във ВиК сектора. Експертите обаче се похвалиха от разбиране от страна на МОСВ. „В МОСВ срещнахме пълно съгласие и единодушие каза Хитров. Освен това той обясни, че водната стратегия е снета от по-нататъшно съгласуване с ведомствата, докато не се начертаят новите линии, по които да се развива сектор ВиК.

В стратегията е пропуснато да се отбележат загубите на вода във водоснабдителните системи, които са между 60 и 70%. Трябва да отбележим, че вероятно експертите от организацията са се заблудили, или не са имали време да прочетат внимателно документите, съпътстващи стратигеята, в които това е посочено. 

След като от Националния комитет за подобряване на водоснабдавянето на България оплюха водната стратегие, заявиха, че предлагат нова структура за водоснабдяване на страната. Тя предвижда 28 търговски ВиК-дружества - по едно във всяка област, които да бъдат ръководени от четири ВиК-оператори, които да съвпадат със съществуващите в момента четири басейнови дирекции. Системата да бъде ръководена от национална компания по ВиК, а с финансовите средства да оперира български холдинг по ВиК, който ще контактува с ДКЕВР. Според Ганчо Хитров активите на ВиК-дружествата трябва да бъдат прехвърлени на общините или държавата, а не на асоциации, които да избират ВиК-операторите.

Не сме съгласни българското водоснабдяване да бъде давано на концесии, в София се доказа нежизнеспособността на такъв подход, коментира Хитров. По думите му загубите на вода средно за страната са 65 на сто, от които търговските са 10-15 процента, а останалите са физически. За София процентът е паднал до 58, коментира още той.

Трябва да посочим, че един от въпросите, по който явно институциите не могат да се разберат е как да се осигурят необходимите държавни средства, в частност за социално слабите слоеве, за да може да стартира реформата. Освен това не трябва да се забравя, че става въпрос за имуществото на ВиК-операторите. И не на последно място проблемът е, че водната стратегия ще засегне административното удобство на структури, които са прикрепени към МОСВ. В допълнение трябва да припомним, че предстои през тази година да бъде приет нов закон за водата. 

 

 

воден сектор
стратегия
ВиК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева