Експерти ще обсъждат загубите на питейна вода по мрежата

Дискусионен форум, организиран от БАВ в рамките на Пловдивския панаир, ще се състои на 28 септември

Иван Иванов

Българска асоциация по водите (БАВ), с председател инж. Иван Иванов, организира Дискусионен форум „Загуби на вода – реално състояние и перспективи“, от 10:30 до 12:30 часа, на 28 септември 2017 г., в Конгресния център на Международен панаир – Пловдив. Събитието ще започне с представяне на проблеми от страна на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Теми, които предстои да бъдат обсъдени: Колко реално са загубите на питейна вода във водоснабдителните мрежи на населените места в България?; Каква е ролята на институциите за подпомагане на ВиК операторите за намаляване загубите на вода.; Кои са най-ефективните практики и методи за справяне с проблема?; Образованието на служителите във водния сектор – основа за намаляване на загубите.; Финансиране на дейности във ВиК отрасъла чрез договори с гарантиран резултат.

Поканени да вземат участие са представители на ресорните министерства, ВиК управители, председатели на асоциации по ВиК, кметове на общини, български и международни експерти в областта и др.

ВиК отрасълът е от изключително значение за качеството на живот, и цялостното икономическо и социално развитие на населените места у нас. През последните десетилетия обаче, подобряването на ВиК услугите в България е бавно. Наблюдава се силно амортизирана инфраструктура с високи загуби на вода – около 58% средно за страната, като при някои от ВиК операторите те достигат над 75%.

Постигането на устойчивост на ВиК отрасъла в страната е сериозно предизвикателство и справянето с него ще става все по-неотложно. Значителното намаляване на търговските и физическите загуби в страната следва да бъде постигнато чрез обновяване на мрежата. За намиране на оптимално решение на наболелия проблем е необходимо прилагането на всички съществуващи технологии, опит и умения.

Българска асоциация по водите е партньор на Пловдивския панаир през настоящата година като подкрепя специално Международната изложба за технологии и управление на водите АКВАТЕХ, която ще бъде представена от 25 до 30 септември. БАВ участва в Панаира с щанд, който ще представя Асоциацията и нейни членове.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари