НАЧАЛО » българия

Експерти по управление на радиоактивните отпадъци от 10 държави участват в семинар, организиран от МААЕ

fb
3E news
fb
21-04-2015 02:34:00
fb

„България натрупа значителен и интересен опит в областта на управлението на материалите от процеса на извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности. По тази причина сме особено удовлетворени, че стана възможно този важен семинар да се състои именно тук.” Това заяви Майкъл Ожован, представител на МААЕ, в своето встъпително изявление по време на семинар, посветен на радиоактивните отпадъци, който се провежда в Козлодуй. Домакин на срещата е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО).

Двадесет и четирима експерти от десет държави пристигнаха в Козлодуй, за да се включат в петдневният семинар, свързан с актуални въпроси по управлението на радиоактивни отпадъци (РАО) с фокус върху материалите, генерирани от експлоатацията на ядрени мощности, и РАО – резултат от извеждане от експлоатация на спрени блокове, съобщиха от ДП РАО.

Форумът е иницииран от Международната агенция за атомна енергия(МААЕ) и се провежда с домакинството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО) и съдействието на Агенцията за ядрено регулиране(АЯР).

В рамките на 3 дни всеки от участниците ще има възможност да представи презентация в своята област, предвидено е и достатъчно време за дискусии и въпроси. В програмата на семинара е включен и технически тур, по време на който експертите ще могат да се запознаят с напредъка на дейностите по извеждане от експлоатация на 1-4 блок, със съоръженията и инсталациите за преработка на РАО, както и да видят площадка „Радиана”, на която предстои да бъде изградено Национално хранилище за РАО.

„Радвам се, че на едно място в тези дни се събират толкова много водещи специалисти в областта на управление на РАО. Надявам се, че това време ще бъде изключително ползотворно за всички участници. ДП РАО от своя страна с радост приема това домакинство и вярвам, че ще покажем в полза на всички колеги българския напредък и опита в областта на охарактеризирането, преработването и безопасното съхранение на РАО. Нашата работа е много отговорна и ние сме натоварени с грижата за бъдещите поколения и околната среда.“, от своя страна заяви Дилян Петров – изпълнителен директор на ДП РАО.

Форумът ще продължи до 24 април 2015 г.

 

ДП РАО
МААЕ
радиоактивни отпадъци
Национално хранилище за РАО
АЯР
По статията работи:

Маринела Арабаджиева