НАЧАЛО » българия

Експерти: Поскъпването на газа с 30% е непосилно за индустрията и вдига драстично цените на парното и тока

fb
3E news
fb
21-03-2017 03:55:00
fb

Макар да е по-ниско от исканото от "Булгаргаз" поскъпване от близо 33%, предложеното от работната група към КЕВР вдигане на цените с 29,6 на сто също е твърде високо и ще бъде непоносима тежест за важни сектори на икономиката. То ще засегне особено силно топлофикационните дружества, електроенергетиката и тежката индустрия, смятат експерти от сектора.

В края на месеца Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди цените и ще вземе окончателно решение.

Индустрията няма да е конкурентна при скок на газа от 30 на сто. Това коментира по БНР председателят на Българската федерация на големите енергийни консуматори Константин Стаменов.

"За нас е шоково поскъпване. Освен че е много голямо, поскъпването е много трудно за преодоляване и ще навреди много на конкурентоспособността ни, а индустрията в България основно работи за износ. Това със сигурност ще влоши картината на нашите продажби", заяви Стаменов.

Подобен скок на цената на газа ще се отрази и на обществения доставчик "Булгаргаз", допълни той. "Ако има такова поскъпване и няма никакви буфери, които да намалят поскъпването, то би следвало да помислим и за сигурността на доставките, тоест стабилността на обществения доставчик", каза още Константин Стаменов.

Парното и топлата вода могат да поскъпнат драстично, ако природният газ скочи с близо 30 на сто от 1 април, коментират експерти от топлофикациите. Според тях това означава повишение с около 20 процента на топлоенергията и оскъпяване на тока от когенерациите, който плащат всички потребители, а не само тези, които се отопляват на парно.

"При положение че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70 процента от общите разходи, това означава поне с 18-20 процента промяна нагоре на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа", заяви председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев.

Това ще доведе и до поскъпване на тока, допълни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. "Тъй като цената на електроенергията, която ще се произвежда от топлофикациите, влиза в таксата "задължение към обществото", която също се очаква да се повиши. Това значи през тази цена влияние върху крайната цена за потребителите, дори и тези, които не ползват услугите на "Топлофикация"", каза още Хиновски.

Драстичното поскъпване на газа ще удари също леката промишленост и земеделието.

Хлябът ще поскъпне при такова голямо вдигане на цените на газа, според председателя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев. Над 60% от хлебопроизводителите в страната са зависими от цената на синьото гориво. Те все още не са готови с реакция и точни разчети.

"Ако с 30% се увеличи цената на газта, около 6-7% ще поскъпне и цената на хляба. Ние реагираме по-късно. Като дойдат сметките ни, чак тогава реагираме, понеже конкуренцията е много жестока в бранша", каза Людиев.

90 на сто от българските оранжерии използват газ за отопление и скокът от 30% в цената на газа ще се отрази пагубно на сектора, заяви за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на оранжерийните производители Йордан Кръстанов. Според него производителите или ще вдигнат цените на плодовете и зеленчуците, или ще фалират.

"Ние не можем сами да компенсираме този разход, защото нашите цени се определят от пазара. Като имате предвид, че около 40% от себестойността на нашата продукция е отопление, сигурно ще има и фалити. 30% е огромно увеличение. Аз не си спомням изобщо такова нещо да се е случвало. Разбира се, че е убийствено!", коментира Йордан Кръстанов.

цени на природен газ
ефекти за топлофикациите и индустрията
По статията работи:

Галина Александрова