НАЧАЛО » българия

Експерти: Лошите решения на ДКЕВР ще докарат уволнения на хиляди енергетици

Жалбите на енергийния регулатор към ЕК на практика са насочени срещу решения на комисията. Разтрогването на договори с американските централи може да ни коства неустойки за стотици милиони евро

fb
3E news
fb
27-06-2014 01:14:00
fb

Заради лошите решения на ДКЕВР през последните години в България ще доведе до загуба на хиляди работни места и фалити не само на ВЕИ производители, но и на термични централи. Около това мнение се обединиха неправителствени организации, експерти и производители на енергия. Изказването им бе провокирано от вчерашното предложение на ДКЕВР да започне плавно да се възстановява разходите на НЕК чрез цената на електроенергията от регулирания пазар. Към момента невъзстановените разходи на Обществения доставчик са за 1.5 млрд. лева. Именно заради това е възможно да има увеличение на цените от 1 октомври тази година.

Заради грешните решения на ДКЕВР в момента ни предстои крах на енергетиката, който бе отложен, но е неизбежен, обясни днес на пресконференция Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Той прогнозира, че заради сегащното управление предстои хиляди инженери и специалисти от енергетиката да останат без работа.

Хиновски бе категоричен, че в момента се води война срещу частния енергиен сектор в България. Няма яснота и кой какви количества електроенергия изнася от страната ни на какви цени.

Ситуацията със ВЕИ сектора пък е още по-тежка. Проблемите около Корпоративна търговска банка ще бъдат бледо подобие на проблемите, които ще се създадат ако фалитат компаниите, произвеждащи зелена енергия у нас, заяви Хиновски. В момента дружествата от ВЕИ сектора изплащат 4-5 млрд. лева кредити общо и тези заеми станат лоши, то банките ще се окажат в много тежка ситуация.

Като „дърводелски“ определи Хиновски подхода на ДКЕВР към дългосрочните договори на НЕК с ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Според експертът големи западни банки като Citigrоup, BNP Paribas и други няма да допуснат техните заеми в страната ни да станат проблеми. Именно заради това е възможно дружествата да заведат арбитражни дела за стотици милиони, които да се плащат от държавния бюджет.

Именно заради това инициативата „Да спасим енергетиката“ вече прерастна в „Да спасим икономиката“ заяви днес Хиновски. Оттам предлагат да се възстановят нормалните икономически взаимоотношения в енергетиката и да се възстанови ефективността на отделните производства в групата. Заради неминуемото увеличение на цената на електроенергята държавата трябва да се задейства и да разработи неефективния в момента фонд за социални подпомагания. Третото предложение на инициативата е да има пълен мораториум върху решенията на ДКЕВР в срок до въвеждането на Енергиен борд в страната.

Самият борд няма да може да приватизира дружества, както спомена енергийния министър Драгомир Стойнев, ами ще бъде дисциплиниращ орган, който ще наблюдава приходите и разгходите на компаниите, обясни Хиновски.

Заряди орязаните си разходи в момента частните енергийни компании в страната няма да могат да издържат на новите ценови условия. Това ще наложи съкращаване, по груби сметки, на поне 2000 служители в сектора, обясни Калоян Стайков, икономист от Института за пазарна икономика. Според него намерението на ДКЕВР в момента да премахне повечето от преференциите в производството на зелена енергия е повече от несериозно. Причината е, че именно комисията е одобрила тези мерки, но понеже сега системата не ни е удобна, то по-добре да я махнем.

Секторът е на ръба

Безразумното поведение на редица индивиди води до избутването на енергийния сектор от ръба на една скала, на която той се намира. Това обясни днес и Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Той припомни, че енергетиката у нас е в трудно положение от няколко години. В същото време ДКЕВР с вчерашното си изказване показа, че няма рационален план за решаване на проблемите. „Последните 24 часа прекарах с разговори с 25 международни финансови институции и експерти, за да обяснявам напълно безотговорното поведение на ДКЕВР в момента. Разговорите ми бяха са с лица, боравещи с милиарди долари, които биха могли да инвестират тук“, обясни Левсли.

Според него решенията на ДКЕВР, в създадения в момента политически вакуум могат да доведат до сериозни поражения за енергетиката ни за години наред. За съжаление сега се полагат усилия да бъдат изгонени инвеститори като „КонтурГлобал“, категоричен бе Левсли.

Цената на електроенергията остава под себестойност

С новото си ценово решение от 1 юли ДКЕВР продължава да задържа цената на електроенергията под себестойност. В същото време от 1 октомври ни бе обяснено, че вероятно от 1 октомври ще има увеличение на цената на тока, заяви и Меглена Русинова, изпълнителен директор на Българската фотоволтаична асоциация. Според нея поведението на ДКЕВР в момента е цинично като се спекулира с ниските цени на електроенергията и прикрива корупцията и конфликата на интереси в регулатора.

От БФА попитаха защо разходите за когенерации не са били включени в представените вчера данни от ДКЕВР. В момента тези цени са три пъти по-високи от цените на новоприсъединени слънчеви паркове, заяви Русинова.

Изумително е и решението на ДКЕВР да изпрати две жалби в ЕК заради собственото си поведение. Ефекта от тези две жалби може да бъде единствено откриване на наказателна процедура срещу страната ни, коментира Русинова. Тя отново припомни, че с предложенията си в момента ДКЕВР увеличава с още 1 млрд. лева дефицита на НЕК, като това е силно смущаващо за работата на един регулатор.

Тя обясни, че с държанието си енергийния регулатор поставя енергетика така все едно не сме в ЕС. Освен очакваните фалите на ВЕИ централи, непризнаването на разходите за емисии на ТЕЦ-овете ще доведе и тях до закриване през 2016 г.

Писмо за преговори и жалба във ВАС

Месец след искането на ДКЕВР НЕК са изпратили единствено писмо за искане за започване на преговори с нас, обясни Левсли в отговор на въпрос на 3eNews. Той уточни, че неговата централа е една от малкото рехабилитирани в страната, отговаряща на всички европейски изисквания за опазване на околната среда. „Българите да се гордеят с добрия пример на нашата ТЕЦ, който имат тук, а не да го сатанизират и да прехвърлят вината върху нас“, коментира Левсли.

От централата допълниха, че също са изпратили жалба във Върховния административен съд заради искането на ДКЕВР НЕК да започне предоговаряне на цените. Припомняме, че вчера и от ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ обявиха, че са изпратили жалба по същия въпрос. Левсли бе категоричен, че в сегашната ситуация не може да се говори за предоговаряне на условията по дългосрочните договори. Според него жалбата на ДКЕВР до ЕК ще предизвика тотално объркване в генералните дирекции „Енергетика“ и „Конкуренция“. Причината е, че ДКЕВР на практика е поискала ЕК да разследва нейните решения за тези договори. Преди година експерти на Брюксел бяха в страната ни не видяха нищо смущаващо в подписаните контракти. Заради това сега те едва ли имат основание да напишат друг доклад по този въпрос, смята Левсли. Той припомни, че договори съществуват от 13 години и досега никога не са били проблем за сектора.

Той обясни, че ако контрактите сега бъдат обявени за антиконкурентни то практиката е те да се разтрогнат. В същото време обаче българската държава ще трябва да плати неустойки на инвеститорите за нереализираните им намерения. Левсли припомни, че компанията му е инвестирала 600 млн. евро в модернизацията на ТЕЦ-а.

Инициатива „Да спасим енергетиката на България“
Иван Хиновски
Гари Левсли
Меглена Русинова
решения на ДКЕВР
фалити
ВЕИ
ТЕЦ
ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3"
По статията работи:

Георги Велев