НАЧАЛО » българия

Експерти: Липса на сняг = воден режим през 2014г.

От МОСВ съветват водните ресурси да бъдат използвани изключително внимателно за да не се стига до воден режим

fb
3E news
fb
10-01-2014 08:36:00
fb

Липсата на сняг, валежи и спадът на реките в страната може да доведат до въвеждането на режим на водата за хиляди хора през новата година, съобщава вестник “Преса” като цитира експерти на екоминистерството.

Ако затоплянето и сериозната суша продължат през 2014г, ще трябва да се вземат строги мерки при водоползването. Еспертите на МОСВ съветват водните ресурси да бъдат използвани изключително внимателно.

Текущите данни на МОСВ показват, че снежната покривка заема 15% от територията на страната. В сравнение с това време миналата година това е околко 5 пъти по-малко- тогава тя е била върху 70% от България, съобщава Асен Личев, директор на "Управление на водите" в министерството.

Има и драматичен спад в нивото на реките, допълва изданието. На 3 януари т.г. водата в Дунав е почти два пъти по-малко, отколкото на същата дата миналата година. При реките Камчия, Струма, Росица също се наблюдава сериозен спад. В големите язовири водата е запазила нивото си от миналата година заради стриктния контрол при водоползването.Експертите не изключват вероятността през следващите месеци да има екстремни валежи, затова язовирите и руслата на реките трябва да се поддържат в готовност.

От МОСВ предлагат няколко спешни мерки за да се избегне евентуалната водна криза. Сред тях са изграждането на водохранилища за улавяне на водите от пролетното пълноводие и реконструкцията на водопроводните мрежи. Интересна е идеята за сини телефони към общините, чрез които да се получават сигнали от хората за кражби и разхищения на вода.


Според прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) януари, февруари и март ще са по-топли от обичайните. През април ще стане ясно какво ни чака през летните месеци и тогава ще бъде взето решението дали да има ограничения в напояването и промишленото водоснабдяване. Най-трудно ще е в селищата, които разчитат на речни водохващания и подземни източници, предупреждават експертите.

вода
суша
воден режим
МОСВ
сняг
реки
По статията работи: