НАЧАЛО » българия

Експерти: Либерализацията, монополите и нарастването на таксите са предизвикателствата пред българския енергиен пазар

fb
3E news
fb
09-09-2015 04:41:00
fb

Част от решенията в сектор енергетика ще се намерят с отпадането на ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик и премахването на кръстосаното субсидиране в сектора. Това ще се случи при либерализацията на енергийния пазар. Това коментира Румен Гълъбинов в рамките на на кръгла маса, организирана от Фондация "Фридрих Науман" за предизвикателствата по отношение на енергийната сигурност на България. 

Експертите от фондацията определиха либерализирането на пазара като най-голямото предизвикателство пред страната до края на годината. Цената на електроенергията в страната ни се определя не от търсенето, а от предлагането, смята от своя страна Гълъбинов. Според него голяма част от българските домакинства не знаят как се формират сметките за електроенергия. За управлението на енергетиката е много важна ролята на регулатора, но в действията си той показва, че е политически зависим, смята експертът.

В тази връзка експертите подложиха на критика решението на КЕВР за повишение на таксата за задължение към обществото за бизнеса. Според Константин Делисивков от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заради това вече се наблюдава връщане на търговците на регулирания пазар.

Предизвикателство пред сектора са енергийните монополи, заяви от своя страна експертът Йордан Янков. Той обаче ги определи не като „естествени“, а като „законово обосновани“. Така при либерализация на пазара общественият доставчик и крайните снабдители ще останат същите и реална промяна няма да бъде усетена, смята той. В подкрепа на думите си той посочи, че в страните с либерализиран пазар 60% от потребителите никога не сменят своя доставчик.

Меглена Русинова от Българската фотоволтаична асоциация определи липсата на свободен пазар е не само основна тема, но и като източникът на най-големите проблеми за енергетиката. Според Рада Келевска от Асоциацията на свободния енергиен пазар при първите тестове не се отчита характеристиката на отделните потребители, което от своя страна може да се окаже проблем при освобождаването на пазара.

Крайно време да бъде спряна практиката енергетиката и цената на тока да бъдат използвани за провеждането на социална политика. Политиците обаче не могат да се откажат от този мощен инструмент, коментира от своя страна представителят на EVN България Калина Трифонова. Като друг друг проблем в сектора тя посочи липсата на инвестиции в инфраструктурата. В тази сфера хоризонтите са дългосрочни, но няма стабилна регулаторна среда за реализация на важните проекти. Без мрежа, колкото и либерализиран да е пазарът, електричеството не може да бъде доставено до клиентите, заяви Трифонова.

Представителят на EVN се позова на проучване на Евроелектрик, според което в цяла Европа в сметките за електрическа енергия има три компонента - за пренос, за доставена електроенергия (чиято тежест намалява непрекъснато) и данъци и такси, сред които и за задължения към обществото, чиято стойност расте непрекъснато. По думите й обществото не е готово да плаща тези задължения и призова да бъде търсен начин за покриването им.

 

либерализация на енергийния пазар
БФИЕК
EVN България
По статията работи:

Маринела Арабаджиева