„Еко антрацит“ ЕАД ще влага и собствени средства за превенция на екологични щети от стари рудници

Правителството прие постановление за промяна в нормативни актове, с което на държавното дружество „Еко Антрацит“ се дава възможност да участва в преодоляването на екологичните последствия от рудодобива и въгледодобива и със собствени средства. До момента то ползва целево бюджетно финансиране, което е недостатъчно за цялостно изпълнение на проектите, съобщиха от правителствения пресцентър.

Създадената нормативна възможност ще позволи на дружеството да работи ускорено по много проекти, насочени към предотвратяване на потенциални екологични опасности. Такива са мониторингът и поддръжката на хвостохранилищата „Радка“, „Елшица“, „Медет“ и „Елисейна“, изграждането на хидротехническо съоръжение за отвеждане на високите води от язовир „Жеков вир“, управлението и мониторингът на водите на рудниците „Медет“ и „Елшица“, рехабилитацията на корекцията на река Медетска, проектирането и изграждането на пречиствателна станция за замърсени води от рудник „Медет“, техническата рекултивация на нарушени терени при „Мини Маришки басейн“, шламохранилището на мина „Антра“ и на терени в с. Бял извор, община Опан.

Част от предвидените дейности ще са насочени и към обекти в критично състояние, обусловено от свлачищни процеси, липса на преливни съоръжения, разрушена инфраструктура.

Всички проекти са с висока обществена значимост и засягат трайно обширни територии, както и населението в районите. Реализирането им гарантира както екологичните норми, така и изготвянето на оценка на рискове, свързани с управлението на съоръженията.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари