Екоминистърът Нено Димов: Няма екологични пречки пред АЕЦ "Белене"

Протест и контрапротест се провеждат днес заради намерението за рестарт на проекта за втора атомна

Нено Димов
Източник: БГНЕС

От екологична гледна точка няма пречка за рестарта на проекта АЕЦ "Белене". Това заяви в предаването „Здравей, България” на NOVA министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той обясни, че проектът има действаща оценка за въздействие върху околната среда, съгласувана и със заинтересованите съседни държави.

Имаме всички документи и процедурата е спазена, каза екоминистърът. „Има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за АЕЦ „Белене”. Тя е спазила изцяло международното законодателство, включително българското. От тази гледна точка сме спазили напълно процедурата. Имаме всички документи от екологична гледна точка”,

Относно мястото, където ще бъдат съхранявани отпадъците, по думите му, това е въпрос, който е от компетенциите на Министерството на енергетиката. „Щом има действаща оценка за въздействието, това означава, че от екологична гледна точка не е опасно да се построи АЕЦ „Белене”, заяви Димов.

Междувременно за днес са обявени протест и контрапротест пред Министерския съвет. Поводът - да се даде ли живот на проекта "Белене" или не. За положително развитие на ядрената енергетика са от АБВ , против от "Демократична България".

По думите на бившият председател на СДС Мартин Димитров, който сега е част от екипа на "Демократична България", подобен рестарт на проекта е неоправдан. Според становището на Румен Петков от АБВ възобновяването на проекта дори е закъсняло.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари