Екоминистри от ЕС обсъждат в София замърсяването на въздуха

Източник: eu2018bg.bg

Проблемът със замърсяването на въздуха ще бъде обсъден на започващата днес неформална среща, в която ще участват 19 министри на околна среда от ЕС. Фокусът на дискусиите ще бъде  защитата на човешкото здраве и околната среда, предаде БНР.Ще бъдат обсъдени възможните решения, които биха подобрили качеството на атмосферния въздух и намирането на по-добри решения за прилагане на законодателството на Европейския съюз в областта на околната среда.

Според европейската статистика България е страната-членка с най-замърсен въздух. През 2017 г. страната ни беше осъдена заради системно превишение на нормите за прахови частици. Лекарите изчислиха, че 50 души на ден умират преждевременно от белодробни и сърдечно-съдови проблеми, причинени от мръсния въздух, приромня националното радио.

Доклад на Съвета по околната среда показва, че жителите на повечето европейски градове все още са изложени на опасно за здравето замърсяване. Затова Европейският съвет изпълнява ангажимент до 2020 г. да намали с над 20% причинителите на замърсяването на въздуха, а това е отоплението с дърва и въглища, следвано от автомобилния трафик и индустрията.

Конференцията ще бъде съпътствана от протести на природозащитници в района на Националния дворец на културата срещу застрояването на Пирин и с искане за оставка на министър на околната среда Нено Димов. "Пирин, не само е български национален парк, но той е и част от европейската екологична мрежа "Натура 2000" и световното природно наследство на ЮНЕСКО, и фактът, че българското правителство отвори за застрояване този три пъти защитен природен обект, доказва, че е добре да се обърне сериозно внимание към този проблем и от страна на европейските министри", каза пред БНР Константин Иванов от организацията "Световен фонд за дивата природа".

"Насочихме вниманието върху това, че се касае за обект на световното природно наследство – нещо, с което Европейският съюз би следвало да се гордее. Използваме тяхното посещение тук, за да говорим и по тази тема и да се опитаме да привлечем вниманието им, но не очакваме, разбира се, нещо друго, освен неформални разговори, в които, евентуално, някои от министрите по околна среда на нашите партньори от Европейския съюз да поставят на г-н Нено Димов или на други хора от българското правителство", коментира съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов.

На 14-и май ще бъде делото, заведено от "Зелените", по въпроса за екооценката на плана за управление на Национален парк "Пирин". "Проблемът няма финансови измерения и би довел основно до загуба на политически дивиденти", коментира Сандов.

По време на конференцията ще бъдат обсъдени и теми, свързани с предстоящата в края на тази година Конференция на страните по рамковата конвенция на ООН по изменението на климата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари