НАЧАЛО » българия

Екатерина Захариева: В енергийния регулатор трябва да влязат експерти, а не политически удобни лица

fb
3E news
fb
13-08-2014 09:46:00
fb

Промени в регулатора (ДКЕВР) трябва да има. Това заяви вицепремиерът Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия.   „В регулатора трябва да застанат лица, които са експерти”, а не защото са удобни и когато някой им каже да не вдигат тока да го правят, а когато дойдат други управляващи да правят друго, коментира тя. По думите й регулаторът трябва да бъде структуриран така, че да върши професионално и ефективно работата си не само в електроенергийния, но и във водния сектор. Тя уточни обаче, че членовете на ДКЕВР са с мандати и би трябвало да има такава промяна на закона, че членовете на регулаторната комисия да не бъдат сменяни от който и както си иска.

Ако нещата в енергетиката останат в това състояние в което са, режим на тока не е изключен, повтори думите си от преди дни Захариева. Тя наблегна в частност върху състоянието на мрежата, не само на електроразпределителните предприятия, както и на НЕК. „НЕК губи средно по 50 млн.на месечна основа, а как ще се покрият, откъде ще дойде”, каза Захариева.

Това беше моето притеснение, че ако нещата останат както са в момента, може да се стигне до режим на тока, обясни тя, като наблегна на това, че състоянието на системата е такова, че не се знае докога  ще издържи.  По думите й, това което искат е чрез структурирането на Енергийния борд да се направи всичко възможно „да не се случи всичко това”.

Вицепремиерът не се ангажира с цената на електроенергията. Тя коментира, че е чула изявлението на председателя на ДКЕВР и припомни, че  той „ доскоро говореше друго”. „Регулаторът заяви, че ще има”. Други експерти говорят за 10%, каза Захариева. Това е работа на ДКЕВР. Да си свърши работата, каза Захариева.

В коментар за издаденото в последния момент разрешително за строителството на "Южен поток", Захариева каза, че срещу него вече има 12 жалби, а преписката за отмяна на решението се окомплектова и ще се прати в съда. Служебният вицепремиерът и министър на регионалното развитие за пореден път обясни, че като длъжностно лице не може да го отмени, дори и да иска, защото законът не го позволява.

Според нея ЕК няма проблем с издаването на строителни разрешения за "Южен поток", а иска да не се сключва договор по сегашните правила и да не се започва строителство, докато не се уточни дали строителят е избран по правилата за обществени поръчки в ЕК. Министър Захариева не очаква България да бъде санкционирана за това, че е издала строително разрешение.

По отоншение  на назначението на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници" Екатерина Захариева обясни, че всички в кабинета са експерти и са назначени за министри като такива и даде за пример себе си.

ДКЕВР
НЕК
цени на тока
режим на тока
Южен поток
Екатерина Захариева
По статията работи:

Маринела Арабаджиева