Европейски екофорум в София на фона на нови протести срещу мръсния въздух и в защита на "Пирин"

Сред обсъжданите теми ще са екологичните иновационни решения за подобряване на качеството на въздуха, като във фокуса ще бъде замърсяването на въздуха, произтичащо от използването на енергия, транспорта и селското стопанство

Източник: БГНЕС

Нови протести срещу мръсния въздух са обявени днес в София и Русе. На този фон в столицата ще се проведе 21-вият Европейски форум по екоиновации за качество на въздуха. На него ще се търсят и представят иновативни решения за подобряване качеството на околната среда.

Екофорумът ще се проведе в понеделник и вторник в София Тех Парк.  Организатори са Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия и българското Министерство на околната среда и водите. Сред обсъжданите теми ще са екологичните иновационни решения за подобряване на качеството на въздуха. На едно място ще се съберат компании и публични органи, които вече са успели да разработят и внедрят ефективни нови технологии или иновативни модели на бизнес и управление с онези, които търсят такива решения и практики. По-специално ще бъде обърнато внимание на замърсяването на въздуха, произтичащо от използването на енергия, транспорта и селското стопанство. Акцент в дискусиите ще бъде поставен също и върху осигуряването на финансиране за екологични иновационни решения.

Протестът в София започва в 18 ч. пред Столичната община. Идеята е шествието да  мине през представителството на Европейския парламент и да стигне до НДК, предаде бТВ.

В столицата в недоволството се очаква да се включат жителите на четири от кварталите с най-сериозно замърсяване – „Красна поляна”, „Разсадника”, „Западен парк” и „Овча купел”.  Общината не се вслушва в исканията им, а предлаганите мерки за справяне с мръсния въздух са неефективни, смятат организаторите. В Русе също има проблеми с чистотата на въздуха, които според гражданите са неглижирани с години.

Нивата на фините прахови частици почти всеки ден стигат до 10 пъти над допустимото, показват данните, на които се позовават протестиращите. Жителите на „Красна поляна” винят за мръсния въздух в квартала хората, които се не само се отопляват на твърдо гориво, но горят и отпадъци. Зам.-кметът на района Николай Вушовски припомни, че Столичната община е гласувала над 100 мерки срещу мръсния въздух в града.

Парално с протеста за мръсния въздух ще се проведе и нова протестна акция в защита на Национален парк „Пирин". Протестиращи символично ще помахат на екоминистъра Нено Димов пред София Тех Парк, който заедно с ръководителя на Генерална дирекция по околна среда на Европейската комисия Даниел Кайеха Креспо ще открият форума. Видеообръщение ще направи европейският комисар по околната среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, съобщиха от представителството на ЕК в България.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари