НАЧАЛО » българия

Европейският съд: Доставчиците на ток и газ да уведомяват предварително клиентите защо и с колко вдигат цените

Потребителите трябва да могат да оспорват ценовите промени и да прекратяват договорите си – за тази цел те трябва да са информирани за причините за тях в "подходящ срок" преди влизането им в сила, постановява съдът

fb
3E news
fb
23-10-2014 04:13:00
fb

Компаниите, които доставят електроенергия и газ, са длъжни при всяко повишаване на цените да уведомяват предварително клиентите си за причините, предпоставките и обхвата на промяната. Това гласи тълкувателно решение на Европейския съд, което бе прието днес, съобщи БНР.

Европейските директиви за газа и електроенергията задължават страните-членки да гарантират високо ниво на защита на потребителите и максимална прозрачност на договорните условия при така наречената "универсална услуга" за доставка на газ и електроенергия. Клиентите трябва да могат не само да прекратят договорите си, но и да оспорват ценовите промени – за тази цел те трябва да са информирани за причините за тях в "подходящ срок" преди влизането им в сила, постановява Европейския съд, без обаче да определя този срок. 

Тълкувателното решение на съда е издадено във връзка с водени в Германия дeла между доставчици на електроенергия и техни клиенти. Този тип решения придобиват задължителен характер за всички страни-членки на Евросъюза.

доставчици на ток и газ
цени на електроенергията
цени на природен газ
Европейски съд
По статията работи:

Галина Александрова