НАЧАЛО » българия

Европа вдига дела на зелената енергия на 32% до 2030 г.

fb
3E news
fb
14-06-2018 02:07:00
fb

Делът на възобновяемите енергийни източници в страните от ЕС ще достигне 32% от общия енергиен дял до 2030 г. За това се договориха Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на ЕС, информира "Ройтерс". Такъв бе и окончателният вариант на закона на ЕС, в който се премахват и някои пречки пред малките производители на възобновяема енергия. Параметрите са задължителни за реализиране.

Приетите мерки имат за цел да помогнат на Европейския съюз да постигне към 2030 г. целта си да намали изхвърляните от човешка дейност парникови газове с поне 40% под нивото от 1990 г. Това е ангажиментът, поет от 28-те страни членки към Парижкото споразумение за климата, опитващо да намали глобалното затопляне до не повече от 2 градуса в края на века.

Първоначалното предложение на Европейската комисия бе за 27% дял като компромис, подкрепен и от страните членки. На срещата на енергийните министри в понеделник част от тях са настоявали за по-амбициозен показател, но той е бил отхвърлен от германския им колега Петер Алтмайер като непостижимо.

През 2023 г. целите на ЕС ще бъдат прегледани отново с възможност да бъдат завишени. До 2020 г. целта на ЕС е за 20% дял на ВЕИ.

Припомняме, че по данни на НСИ делът на ВЕИ сектора в българската енергетика е около 19% и страната ни е преизпълнила целите си за сегашния период. По какъв начин ще се достигат новите цели и хоризонти те първа ще решава енергийното министерство и бъдещата енергийна стратегия.

ВЕИ
зелена енергия
дял на ВЕИ
енергиен микс
цели на ЕК
По статията работи:

Георги Велев