НАЧАЛО » българия

Европа: България изостава във външната си политика заради енергийна зависимост от Русия

Европейския съвет за външна политика нарича страната "лентяй" и критикува остро кабинета за „Южен поток“ и намеренията за рестарт на АЕЦ „Белене“

fb
3E news
fb
03-02-2014 05:52:00
fb

Европейския съвет за външна политика критикува остро международната политика на България през 2013 г. заради действията на правителството по ускоряването на газопровода „Южен поток“ и намеренията му за рестарт на АЕЦ „Белене“. Авторитетната неправителствена организация определя България като "лентяй" по отношение на външна политика и ни нарежда до Гърция в групата държави в ЕС с неудачно външнополитическо поведение.

Това се казва в доклада "Европейски външнополитически бележник" на международната организация по външнополитически мониторинг, представен днес в София, предаде БНР. Това е последният доклад на съвета за международна политика на 27-те страни-членки на ЕС за 2013 г. преди приемането на Хърватска. В него страната ни е наречена „лентяй“ заради енергийната си зависимост от Русия по двата енергийни проекта.

Според доклада България не е отбелязала никакви положителни точки в таблицата с показатели, в която попадат отличниците по европейска външна политика. Анализаторите са категорични, че слабото представяне на страната по този показател се дължи активната роля на правителството за ускоряване на строителството на газопровода „Южен поток“, въпреки че той не отговаря на европейските правила. Като външнополитически минус за държавата се посочва и намерението на управляващите да рестартират АЕЦ „Белене“. „България е възприемана като страна, която подкопава политиката на ЕС да намали енергийната си зависимост от Русия. Ако няма руски монопол в нашия енергиен пазар, това автоматично би означавало, че Русия няма да може политически да манипулира Евросъюза“, твърди естонката Кадри Лийк, която е старши анализатор в организацията.

Европейският съвет за външна политика критикува и липсата на капацитет за справяне с потока от сирийски бежанци през турската граница, каза Димитър Бечев, директор на българския клон на организацията. „Кризата с бежанците показва липсата на капацитет и пълната неподготвеност на правителството за справяне. Според него е чисто български феномен формалното прилагане на политики, едва след като изпаднем в крайна ситуация.

От Министерството на външните работи са коментирали пред Бта, знаят за изследването, но се въздържат от коментар.

 

 

Европейски съвет за външна политика
доклад
критики за външната политика
"Южен поток" - България
АЕЦ "Белене"
По статията работи: