НАЧАЛО » българия

Евродепутатите недоволни от липсата на конкретни споразумения от Срещата на върха на ЕС

fb
3E news
fb
04-07-2018 11:52:00
fb

Резултатите от последната среща на върха на ЕС са незадоволителни за повечето евродепутати, които изразяват съжаление поради липсата на напредък по реформата на системата за убежище и задълбочаването на икономическия и валутния съюз.


По време на дебата с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер мнозинството евродепутати разкритикуваха държавните и правителствени ръководители заради това, че не са били в състояние да постигнат съществено съгласие как да се справят с потока от мигранти и търсещи убежище. Те изразиха загриженост от постигнатия скромен напредък и продължаващите смъртни случаи в Средиземно море.


Откривайки дебата, председателят Таяни отново напомни, че Европейският парламент отдавна очаква започването на преговори по реформата на Регламента от Дъблин и призова Съвета да приеме позиция с квалифицирано мнозинство.


Неудовлетворението сред евродепутатите се дължи също на факта, че почти 10 години след финансовата криза лидерите на ЕС не успяват да въведат необходимите гаранции за избягването на по-нататъшен икономически срив.

 

Видеозаписи на изказванията:

Доналд Туск, Европейски съвет;

Жан-Клод Юнкер, Европейска комисия

Манфред Вебер (ЕНП, Германия)

Удо Булман (С&Д, Германия)

Рафаеле Фито (ЕКР, Италия)

Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия)

Ска Келер (Зелените, Германия)

Курцио Малтезе (ЕОЛ/СЗЛ, Италия)

Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания)

Никола Бе (ЕНС, Франция);

Евроопейски парламент
среща на върха на ЕС
липсата на напредък
реформа
системата за убежище
икономическия и валутния съюз
По статията работи:

Галина Александрова