Ева Майдел: Чрез политики за енергийна ефективност може да подобрим средата в общините

Енергетика / Технологии
3E news
1062
article picture alt description

Политиките за енергийна ефективност са начин да подобрим градската среда. С изготвения с наша помощ наръчник за енергийната ефективност при регионите искаме да помогнем на общините да повишат удовлетворението на гражданите от общинските услуги. Това заяви евродепутатът Ева Майдел на представяне на справочник за възможностите на българските региони за енергийно планиране и енергийна ефективност. Изданието е изготвено благодарение на експертната помощ на хората от „ЕнЕфект“.

„Ние искаме да помогнем на гражданите да бъдат по-щастливи в своя град. Това може да стане само с ясна визия и приоритети“, сподели Майдел. Най-успешни са проектите, които се случват на местно ниво според Майдел. Евродепутатът изрази мнение, че трябва да се намали зависимостта от изкопаеми горива на ниво ЕС.

Майдел каза, че справочникът ще бъде полезен за разгръщане на визия и стратегия на регионите. Според нея взаимодействието между централната власт и регионите е на добро ниво и то трябва да се мултиплицира. Това означава общините да се свързват с общини от други държави и да черпят опит от тях.

Обменът включва както ресурси в сферата на климата и околната среда, но и важни връзки и контакти, с които след това една община може да реши да участва директно в проекти. Според нея има множество възможности за възползване на ресурси на европейско ниво.

Над 180 сгради са санирани в Бургас, каза по време на срещата кметът Димитър Николов. Изцяло подменен е и автобусният парк на общината. Вече се разраства се и системата за наем на велосипед в града, похвали се още кметът на Бургас.

Градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров припомни, че в града се изпълняват редица мерки за енергийна ефективност, като вече почти завършена и подмяната на уличното осветление в града. Той разказа и за плана в града да се построи втора индустриална зона с писта за кацане на самолети. Тя ще се намира на мястото на бившето летище Стара Загора. Към новата зона ще бъде изградена и необходимата инфраструктура, така че да е максимално удобна за всеки инвеститор.

С 18,2% са намали парниковите емисии в София за последните години, каза пък зам. кметицата на София със сектор екология Десислава Билева, която също участва в онлайн събитието.

 От 2021 г. проект за устойчива енергия. Справочника ще ни помогне за ефективните мерки, за да постигнем добри резултати. Обследване на всички над 700 общински сгради, предстои в столицата, за да се провери къде е възможно да се използване на слънчева енергия. Проверката е съвместно със Софийския университет "Св. Климент Охридски". София е разработила и проект за общински енергиен център. В него ще се дава и информация на гражданите за средствата, които се предоставят от ЕС в посока енергийна ефективност. В столична община обмислят и данъчни облекчения за граждани, които използват някакви мерки за енергийна ефективност, каза още Билева.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща