НАЧАЛО » българия

Държавна енергийна борса ще заработи в рамките на тази година

fb
3E news
fb
09-01-2014 02:48:00
fb

Българската енергийна борса очаквам да заработи в рамките на тази година. Тя ще се управлява от държавна компания, а не от частна, каквито идеи имаше. Това заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Припомняме, че частната "Българска енергийна борса" внесе документи в ДКЕВР с искане да бъде борсов оператор у нас, но от ДКЕВР още не са се произнесли по искането. По-късно компанията поиска лицензия и за независим преносен оператор, но документът се очаква да бъде даден на ЕСО. Според ДКЕВР единствено фирмата, сертифицирана да е независим преносен оператор може да управлява и енергийната борса. В интервю преди месец министър Стойнев заяви, че ново дружество ще бъде борсов оператор - "Българска независима енергийна борса", но все още няма яснота дали е създадена такава компания. Министърът днес припомни, че страната ни вече е на финалната права за отделянето на ЕСО от НЕК и оперторът ще може да управлява самостоятелно мрежата. Действията по отделянето ги извършихме сами, без външни консултанти, каквито бе наело предишното правителство, припомни Стойнев.

Смятам да засиля ролята на БЕХ в усилията за балансиране на системата на енергетиката, преди няколко седмици дори получих писмо от мои колеги от държава-членка на ЕС, те искат да направят енергиен холдинг по подобие на България. Благодарение на БЕХ постигнахме една от най-добрите емисии, подчерта Стойнев. Да, МИЕ е едно мегаминистерство, но правителството няма никакво намерение да го разделя, добави той.

НЕК се стабилизира

"НЕК се стабилизира, подобрява своите финансови резултати и вече се разплаща по-коректно с производителите на електроенергия", подчерта енергийният министър. Износът на ток се увеличи в пъти и се е увеличил шест пъти в сравнени с нивата му от май месец. Стойнев добави, че за декември в страната ни има и рекорден добив на въглища. Миньорите вече не се страхуват за своите работни места, а цената на въглищата беше увеличена - действие, което не бе правено през последните години, припомни министъра. По думите му мините през следващата седмица ще закупят два нови багера, с които да се подобри работата на дружеството.

Министерствто изпълнява обещаното и стратегическото предприятие „Мини Марица-изток“ ЕАД ще работи пълноценно, добави Стойнев. „През декември 2013 г. там бяха добити 3 333 000 тона въглища – най-високият декемврийски добив в историята на дружеството в последните 20 години“, аргументира се още министър Стойнев.

енергийна борса
БЕХ
По статията работи:

Георги Велев