НАЧАЛО » българия

Държавата ще помога в изграждането на индустриалната инфраструктура

Бави се приемането на промените в закона за обществените поръчки, съобщи вицепремиерът

fb
3E news
fb
10-02-2014 11:47:00
fb

Държавата ще предложи на бизнеса да се направи програма за изграждане на индустриална инфраструктура. Това заяви днес пред Bulgaria On Air вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева. Тя обясни, че липсата на инфраструктура пречи на развитието на икономиката като цяло. Очаква се идеята да бъде дискутирана на утрешната среща на бизнеса с правителството. Припомняме, че към момента икономическото министерство издава сертификати на големите инвеститори у нас. Чрез сертификатите държавата се задължава да спомогне в изграждането на инфраструктурата при нужда за конкретен обект.

Няма забавяне в мерките за намаляване на административната тежест и няма отказ от тях. Има технологично време, за да бъдат въведени. Голяма част от лицензионните режими са въведени със закони, т. е. трябва да се променят закони, за да отпаднат те”, каза още Бобева. Според нея, вместо да приема важни за хората и бизнеса промени в законодателството, парламентът губи време за безсмислени вотове. Тя даде за пример промените в Закона за обществените поръчки, чието приемане се забави сериозно. “Уж всички искаме прозрачност и липса на бюрокрация, защита на малките и средните предприятия, а приемането на промените, които гарантират това, се бавят”, коментира вицепремиерът.

Според г-жа Бобева подкрепата за малките и средните предприятия не бива да е въпрос на кампания, а трябва да се превърне в начин на мислене. “Трябва да има консенсус в обществото, че има нужда от малък и среден бизнес и всички трябва да го подкрепят”, категорична бе г-жа Бобева. Тя обяви, че в приетата от кабинета стратегия за малките и средни предприятия има широк пакет от мерки в шест области, които ще осигурят предсказуемост на бизнес средата и ще подпомогнат бизнеса.

Подкрепа на малките и средни предприятия се очаква и от Българската банка за развитие, чиято трансформация според вицепремиера става по-бавно, отколкото тя е очаквала. “Малкият бизнес има нужда от подкрепа сега. След година за много фирми ще бъде късно да им се помага”, смята вицепремиерът.

Г-жа Бобева заяви, че диалогът с бизнеса се провежда редовно и голяма част от мерките на кабинета за намаляване на административната тежест са предложения от бизнеса. “Очакваме растеж на икономиката от около 2% тази година. Оживлението в ЕС ще се отрази благоприятно върху търсенето на българска продукция. Не разчитаме на вътрешното потребление бъде ключов фактор за растеж на икономиката. За жалост, производителността на труда не се е подобрила при забавянето на икономиката през миналата година”, прогнозира вицепремиерът.

Даниела Бобева
икономика
инфраструктура
обществени поръчки
По статията работи:

Георги Велев