НАЧАЛО » българия

Държавата ще закупи "Химко" Враца до края на февруари

„Глобъл Пауър Консорциум“ отново сондира възможностите за строеж на АЕЦ „Белене“

fb
3E news
fb
23-01-2014 11:20:00
fb

До края на февруари държавата ще придобие фалиралия комбинат „Химко Враца“. Това обяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дебат за реиндустриализацията на Европа, организиран от Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори. Той не уточни каква сума ще бъде необходима за възстановяване на предприятието, но каза, че става въпрос за около 50 млн. лв.

Преговорите в момента продължават като целта е да стабилизираме това предприятие, към което има проявен инвеститорски интересм, обясни Стойнев.
Министърът потвърди думите на депутата Румен Петков, че отново в страната е дошъл инвеститор, който има интерес към АЕЦ „Белене“. Става въпрос за компанията „Глобъл Пауър Консорциум“, който бе представен в парламента през 2012 г. от тогавашния министър Делян Добрев. Според Стойнев в момента няма логика ГЕРБ да са отхвърлили инвеститорите в този проект и в момента отново те да се представят пред политиците у нас. Припомняме, че компанията бе заявила интерес да бъде стратегически инвеститор в проекта, без да иска държавни гаранции за строителството му. Компанията тогава се представи от Самюел Реди, който твърдеше, че „Глобъл Пауър Консорциум“ има опит в експлоатацията на ядрени реактори в САЩ.

Държавата в същото време не може да се споразумее със собствениците на "Ремотекс" Раднево. В момента те продължават да искат прекалено висока цена за продажба на дружеството.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев призова големите енергийни консуматори да започнат да купуват електроенергия и от други централи, щом не са доволни от цената на тока от АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток 2“. Той риторично попита защо големите енергийни потребители не купуват ток от ВЕИ централите например. На индустрията е нужна конкурентоспособна енергия, каквато за момента не предлагат други дружества освен двете държавни централи, обясни и председателят на БФИЕК Константин Стаменов.

България е горда със своята ядрена енергетика и трябва да я развива. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. В последните няколко години, не са правени инвестиции за реконструиране. В държавните предприятия всичко се плаща регулярно и няма забавени заплати. По думите му - трябва да следваме европейското законодателство, но трябва да следваме и националните си интереси.

Държавата прави всичко възможно за подпомагането на индустрията. От тази година, започват пилотни проекти, които са свързани с дуалната образователна система. В момента, усвояваме наистина всичко, реално всичко за иновация и реиндустриализация. Не го усвояваме за финансови инструменти, както беше при предишното правителство. Следващата оперативна програма ще има много по-малък дял на финансови инструменти, каза Стойнев.

Първият пилотен проект за дуално обучение, в който имаме най-голяма готовност, е в сферата на минната индустрия. Говорил съм с министъра на земеделието. Тази година трябва да се проведат законодателни инициативи. Също така съм благодарен и на синдикатите за подкрепата. Разибра се, трябва подкрепа на държавата и подкрепа на бизнеса, добави Стойнев.

Държавата може да бъде коректен партньор с българския бизнес. За 7 месеца се наляха в него 2,5 млрд. лева, припомни Стойнев. Европа обаче забрави индустрията.Тя наля 5 милиарда евро за банковата индустрия. Без банкова индустрия, разбира се, няма икономика, но колко пари се отделиха за европейската икономика – 0, обясни още Стойнев. Факт е, че когато 100 места се създадат в индустрията на европейско ниво, то се отварят още 200 в икономиката”, каза още Драгомир Стойнев.

„Без конкурентоспособна енергетика,не може да имаме конкурентноспособна икономика. В „Трябва да подпомагаме българската индустрия и европейската индустрия. Подкрепям и идеята на Франция да се въведе карбонов данък за страните, които нямат договор за ограничаване на замърсяванията на атмосферата и си внасят стоки в ЕС, обясни още министърът.

Химко
АЕЦ "Белене"
Драгомир Стойнев
БФИЕК
По статията работи:

Георги Велев