НАЧАЛО » българия

Държавата може да осигури до 200 млн. лева от дефицита на Здравната каса

fb
3E news
fb
26-06-2014 04:03:00
fb

Държавата може да осигури между 160 и 200 млн. лева за покриване на дефицита в бюджета на Здравната каса, обяви след срещата с Българския лекарски съюз председателят на Надзорния съвет на Касата Бойко Пенков, цитиран от БНР. Останалата сума до изчисленият от Надзорния съвет на касата дефицит от 328 млн. лева ще може да се покрие с приходите от здравните вноски до края на годината. Приходната агенция вече е взела мерки за това.

Пенков вече коментира, че няма да се стигна до фалити и до криза в здравеопазването заради недостиг на средства. По думите му има достатъчно налични пари и дори без актуализация на бюджета на Здравната каса и преизпълнение на приходите от здравни вноски средствата ще стигнат за покриване на основни разходи.

От своя страна, председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов обяви, че парите за болниците в пълния им размер ще стигнат само до края на юни. Той допълни, че ако няма актуализация на бюджета на НЗОК, ще бъдат покривани само до 60 на сто от нуждите на здравните заведения.

„Никога досега не се е случвало в средата на годината да се очертае недостиг в бюджета на Здравната каса от близо половин милиард лева. Това означава лошо управление на Националната здравноосигурителна каса“, коментира пред БНТ бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.Той очерта две възможности за здравната система от есента. „Ако няма актуализиция на бюджета на Здравната каса, ще има бурна есен в здравната сфера. А ако се дадат парите, няма да има подобрение за хората, но следващата година ще се поискат повече средства“, каза бившият здравен министър.

Реална промяна при управлението и разходването на средствата в здравеопазването може да има само след демонополизация на Здравната каса. Необходимо е да има две или три каси, в които хората да избират да правят здравните си осигуровки, каза още бившият здравен министър.

НЗОК
здравна каса
актуализация
държава
Бойко Пенков
Михаил Константинов
По статията работи: