НАЧАЛО » българия

Администрацията ще консултира малкия бизнес с финансови затруднения

Отпада категоризацията на ресторантите, а в къщите за гости ще може да се сервира домашна храна

fb
3E news
fb
23-01-2014 08:40:00
fb

Държавата ще помага на закъсалите малки и средни предприятия като им дава финансови консултации. В същото време дружества за в бъдеще ще могат по-лесно да продават продукцията си онлайн и ще имат по-лесен достъп до продуктите на Българската агенция за експортно застраховане. Това стана ясно днес след като вицепремиерът по икономическите въпроси представи Стратегията на правителството за подпомагане на малкия и среден бизнес.

Сред другите мерки в сратегията е ликвидиране на необоснованите закъснения на плащания по обществените поръчки или съкращаване на закъсненията до максимум една седмица. Предвижда се да бъдат увеличени средствата по еврофондовете, предназначени за технологичен трансфер. За в бъдеще държавата смята да развива и бизнес инкубаторите и да помага на малкия бизнес да създава и внедрява иновации. Бобева обеща на фирмите, искащи да изнасят продукцията си, да бъдат намалени с 15% изискваните за целта документи.
Стратегията за малките и средни предприятия е качена н страницата на министерството на икономиката и енергетиката. Документът бе приет на днешното заседание на правителството.

Според Бобева малките и средни фирми се оказаха основните жертви на кризата и един от основните източници на безработица у нас. Вицепремиерът цитира данни на НАП за 2012 г., според които 136 000 фирми са подали данъчни декларации, че не извършват никаква дейност.
Сред мерките по отношение на фалитите е ускоряване на процедурите и гарантиране закриването на фалирал бизнес в рамките на една календарна година. Стратегията, която обхваща периода 2014 - 2020 г., ще стане реалност чрез едногодишни планове за действие, каза още вицепремиерът. Тя допълни, че през третата седмица на февруари ще е готов и планът за действие през тази година.

Правителството ще представи и втория пакет от мерки за намаляване на административната тежест до две седмици, обеща още Бобева. Последният трети пакет от мерки пък вече е качен на страната на Министерски съвет. Той е свързан основно с промени и облекчаване на бизнеса в строителството, обясни още тя.

На заседанието си правителството прие и редица изменения в закона за туризма, които са в подкрепа на малкия и среден бизнес. Едно от измененията, което със сигурност е отдавна чакано от собствениците на къщи за гости, е че те вече ще могат да предлагат на посетителите си домашно приготвени храни. До момента това им беше забранено като те бяха задължени да ползват продукти от лицензирани магазини, а не произведени в домашните им стопанства.

С промените отпада звездната категоризация на заведенията за хранене и развлечения. Тази разпоредба ще влезе в сила от началото на 2015г.
С изменение в закона се облекчава режимът и се намаляват сроковете за регистрация на туроператори и туристически агенти. Създава се и нов раздел, който регламентира детския и ученическия отдих и туризъм.

Даниела Бобева
промени
администрация
туризъм
По статията работи:

Георги Велев