НАЧАЛО » българия

Държавата иска контролният пакет от акции в сделката с ЧЕЗ, шефът на "Инерком“ Гинка Върбакова отива в Чехия да преговаря

fb
3E news
fb
01-03-2018 09:43:00
fb

Държавата иска да се включи в сделката за ЧЕЗ и иска контролният пакет. От страна на "Инерком" няма възражения, въпросът е какво ще каже продавачът, тъй като вече има подписан договор. Това стана ясно от срещата между премиера Бойко Борисов и членове на кабинета със собственика на дружеството „Инерком“ Гинка Върбакова.

Водихме разговор за това, че държавата иска да има пълен контрол върху сделката, за да се гарантира сигурността за крайните потребители, каза след срещата Върбакова. „Ако това ще успокои крайните потребители, да склонна съм държавата да има участие, склонна съм да прехвърля участие,  стига продавачът в лицето на ЧЕЗ да е съгласен с това“, каза Върбакова. Тя допълни, че с цел обсъждане на тази възможност заминава за Чехия за преговори.

Разговорите са на предварителен етап, уточни от своя страна финансовият министър Владислав Горанов, който потвърди желанието на държавата за включване в сделката. „Заявихме, че искаме да участваме в тази сделка“, каза той, като уточни, че тя би могла да се финансира или през държавния бюджет, или чрез придобиване през някоя от енергийните компании (вероятно в структурата на БЕХ б.ред.). Горанов уточни, че желанието е за придобиване на контролния пакет.

„Ние се включваме на етап при сключен договор за покупко - продажба и сме в неудобна ситуация, но виждаме добрата воля от страна на българското дружество (“Инерком“) и в случай на съгласие от чешката страна ще бъдете уведомени“, каза финансовият министър.

Изпълнителният директор на „Инерком“ Гинка Върбакова от своя страна в отговор на въпрос за финансирането на сделката уточни, че в“финансирането е наплъно публично“, както и че „ става въпрос за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката с наше участие“ . Български банки по думите на Върбакова не участват. Тя отказа коментар по отношение на конкретните финансови институции, като се позова на изискванията за конфиденциалност.

Припомняме, че по-рано днес от правителството съобщиха за телефонен разговор между премиерите на Чехия и България.

"Българският министър-председател помоли чешкия си колега за съдействие за осъществяване на разговори с ръководството на ЧЕЗ Груп в случай, че българската държава реши да предприеме действия за закупуване на дейността на електроразпределителното дружество в страната ни. От своя страна чешкият премиер обърна внимание на това, че договори вече са били подписани", съобщиха тази сутрин от пресслужбата на правителството.

 

 

ЧЕЗ
сделка за активите на ЧЕЗ в България
Инерком груп
Гинка Върбакова
Бойко Борисов
Владислав Горанов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева