НАЧАЛО » българия

Дългосрочните договори с американските централи остават, разследването за държавна помощ продължава

Наемането на адвокатските кантори „Уайт енд Кейс“ и „Арнолд енд Портър“ не е заради разваляне на дългосрочните договори

fb
3E news
fb
06-01-2016 10:26:00
fb

 

Наемането на двете адвокатските кантори „Уайт енд Кейс“ и „Арнолд енд Портър“ във връзка с американските централи (ТЕЦ AES Гъръбово Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3) е да проучим международния опит как е процедирано в другите страни с този тип дългосрочни договори в случай че ЕК се произнесе за това дали има държавна помощ. Не става въпрос за разваляне на дългосрочните договори, обясни министър Петкова.

Припомняме, че според решението на МС адвокатските кантори трябва да изчислят държавната помощ за американските централи, в случай че ЕК установи, че има такава. Разследването за нерегламентирана държавна помощ бе стартирано от Европейската комисия по искане на предишния състав на регулаторната комисия (ДКЕВР) и касае освен американските централи и ВЕИ сектора.

Ако ЕК установи, че има нерегламентирана държавна помощ то тя ще трябва да бъде възстановена чрез съществуващите законодателни механизми.

По отношение на американските централи, енергийният министър уточни, че от ЕК са поискали информация още от 1999-2000 г. във връзка с конкурсите за избор на инвеститор и преди дни българската страна е изпратила съществуващата информация. Очакването е развитие по случая да има през април.

Другата част от информацията, която е изискала ЕК касае също установяването на нерегламентирана държавна помощ за ВЕИ сектора. „Това, което интересува комисията (ЕК) е как са определени, на базата на каква методика, как точно е решено, че това ще са критериите. Така че това са въпроси, отговорите на които са в КЕВР (бившия състава на ДКЕВР), тъй като те са определяли преференциалните цени“.

Освен този казус, през април се очаква ЕК да се произнесе и по Наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията във връзка с разходите за ВЕИ-та, където по думите на министъра също има „един леко омагьосан кръг“.

Наредбата, която изготвихме с Министерство на финансите Министерство на икономиката я предоставихме за пренотификация, след което получихме отговор от ЕК, че всъщност те няма как да я пренотифицират, тъй като е свързана с намаляване на тежестта върху индустрията по отношение на разходите за изкупуване на енергията от ВЕИ“, каза Петкова. „ЕК постави въпроса, че това всъщност е първият документ, който се предоставя от енергетиката за нотификация на държавна помощ и каза, че няма как да преценим дали тази държавна помощ, която ще бъде предоставена на индустрията е точно такава, тъй като не е нотифицирана, преди години държавната помощ за ВЕИ-та. Така че този процес сега ще върви паралелно – нотификация на държавната помощ за ВЕИ-та и нотификация на Наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията“, обясни министърът., като изрази очакване, че през април ще има резултат от ЕК. Тогава трябва да се нотифицира и държавната помощ за ВЕИ-та и Наредбата за намаляване на тежестта върху индустрията. Това означава, че със задна дата - от 1 август 2015 г., когато влязоха в сила новите цени на тока и новата такса "задължение към обществото", на производствените мощности, попадащи в обхвата на наредбата, ще се възстановяват част от плащанията, направени от индустрията, според потребеното количество електроенергия в този период, обясни министър Петкова.

 

 

ЕК
адвокатски кантори Уайт енд Кейс и Арнолд енд Портър
ВЕИ
държавна помощ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева