НАЧАЛО » българия

Дългоочакваната модернизация на жп гара Пазарджик старитра официално

830 млн. лв. са изплатени на крайните бенефициенти на жп проекти по ОП „Транспорт“ 2007-2013

fb
3E news
fb
12-02-2014 04:34:00
fb

След месеци закъснение официално бе даден стартът на модернизацията на жп гарата в Пазарджик. Първоначално ремонтът бе отложен заради процедура по обжалване на избора на изпълнител. Жалбата бе оттеглена през август 2013-а и макар транспортният министър Данаил Папазов тогава да коментира, че рехабилитацията може да започне през септември, първата копка бе дадена едва сега.

Участие в церемонията взе заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров, който заяви, че дългото отлагане на ремонта на гарата я е превърнало в неприветливо място, както за гостите, така и за жителите на града. „Това наложи да помислим за нейното цялостно модернизиране, за да се превърне в съвременен център на железопътния транспорт и приятна част от градската среда“, допълни още той.

3.5 млн. лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на жп гарата в Пазарджик. Предвидено е архитектурно обновление, отговарящо на изискванията за енергийна ефективност, като ще бъдат внедрени висококачествени енергоефективни материали. Предстои цялостна подмяна на вътрешната и фасадната дограма, саниране на помещенията, като сградата ще бъде пожарно обезопасена, инсталационно осигурена, оборудвана с топли и удобни чакални. До всички нива на гаровия комплекс ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност, чрез изграждане и монтиране на асансьори и рампи, в отговор на всички европейски изисквания.

Зданието ще разполага с център за услуги, търговски обекти, както и с добра визуална комуникация (поставяне на указателни табели) за бърза и лесна ориентация на пътниците. Предвидено е и пълно обновяване на пешеходния подлез – предстои изграждане на хидроизолация, възстановяване на осветлението и външното ел. захранване.

Изпълнител за проектирането и строителство е Консорциум „Вектор инженеринг“, а оценката на съответствието и строителния надзор ще се осъществи от Обединение „Рубикон-Ен Ар 2”. Срокът за изпълнение на проекта е 8 месеца.

Обновлението на жп гарата в Пазарджик е част от по-голям проект, по който ще бъдат рехабилитирани също приемните сгради на Централна гара София и пътническата гара в Бургас. Финансирането по него е осигурено от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

В контекста на изтичащата оперативна програма зам.-министърът коментира, че са договорени всички средства по нея, предвидени за железопътни проекти. По тази приоритетна ос са разплатени около 830 милиона лева на бенефициентите, а общо по всички направления – над 2.2 млрд. лева.

жп гара Пазарджик
ремонт и рехабилитация
първа копка
По статията работи: