НАЧАЛО » българия

Дълговете на НЕК достигнаха рекордните 2,35 млрд. лева

fb
3E news
fb
20-01-2014 08:52:00
fb

Дълговете на НЕК са достигнали 2,353 млрд. лв. в края на миналата година. Това е запсано в доклад за състоянието на енергетиката у нас през 2012-2013 г. на енергийния министър Драгомир Стойнев, който е бил внесе в Народното събрание. Като главна причина за натрупания борч анализът посочва, че цените на тока не покриват изцяло зелената енергия, съобщава в. "Преса" и БГНЕС.

В тази сума влизат заеми към български и чуждестранни банки на обща стойност 545 млн. лв.. Задълженията към производителите са за 805 млн. лв. - тази сума бе обявена от НЕК още при изслушването им пред комисията по енергетика през ноември. Докато дълговете на НЕК към банките намаляват, към Българския енергиен холдинг нарастват около два и половина пъти. Така за по-малко от година дъщерната фирма вече дължи на холдинга 1.003 млрд. лв. Според анализа на МИЕ причините се коренят в намаленото вътрешно потребление на електроенергия, високите такси за пренос и спадане на износа. В основата на всички тези показатели са високите цени на зелената енергия, а потърпевши са конвенционалните производители на електроенергия.

Не става ясно дали в доклада са описани направените проверки в НЕК и откритите нарушения на мениджмънт. Припомняме, че при проверка на инспекторите на Министерски съвет откриха смущаващи документи, в които мениджърите на дружеството са одобрявали общественият доставчик да работи на загуба от около 200 млн. лв. годишно.

НЕК
задължения
договори
БЕХ
По статията работи:

Георги Велев