НАЧАЛО » българия

Драгомир Стойнев ще има среща с еврокомисар Йотингер през следващата седмица

fb
3E news
fb
17-04-2014 07:08:00
fb

През следващата седмица икономическият министър Драгомир Стойнев ще има среща с европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер. Това заяви той днес в края на пресконференция за финансовото състояние на НЕК. Срещата бе поискана от Йотингер веднага след като ДКЕВР започна процедурата по отнемане на лицензите на крайните снабдители ЧЕЗ, EVN и „Енерго-Про“. Това е едната от причините за исканата среща, а другата бе подготвяните промени в родното законодателство във връзка с дефиницията на морския участък от газопровода „Южен поток“.

Освен с Йотингер е предвидена среща и с други еврокомисари, обясни днес Стойнев. Относно разговорите с комисар Йотингер съм провел съм два разговора, които бяха конферентни, с всички министри едновременно в продължение на два часа и половина. Обсъждахме реалната ситуация относно бъдещите действия.

Ясно и категорично заявих, че европейските консуматори и компании не могат да бъдат заложници на кризата между Украйна и Русия, че "Газпром" трябва да изпълни своите задължения, и своите договори с всички компании, с които има подписано споразумение.  За нас е важно 2015 г. да либерализираме нашата енергетика. Трудно може да се либерализира една система, когато има наличието на дългосрочни договори не само с двете централи в басейна на „Марица Изток“, но и към всички възобновяемите източници, заяви Стойнев.

Виждате, как Европа променя политиката си – това, което ние заявихме още от самото начало, че тяхната политика по отношение на енергетиката е грешна. За съжаление, цяла Европа страда. Всички министри на енергетиката се оплакват от прекомерното подпомагане на възобновяемите източници. „Всяко едно действие трябва да има диалог с комисията, така че да се вземе най-правилното решение”, добави още министърът.

Драгомир Стойнев
Гюнтер Йотингер
среща
лицензи крайни снабдители
Южен поток
По статията работи:

Георги Велев