НАЧАЛО » българия

Драгомир Стойнев: Поскъпване на тока тази година няма да има

Потребителите сами ще избират как да отчитат топломерите си

fb
3E news
fb
07-02-2014 06:39:00
fb

На този етап няма никакви основания да се повишава цената на електроенергията за бита и за бизнеса. Това заяви днес енергийният министър Драгомир Стойнев след Обществения съвет по енергетика. По думите му държавната комисия за енергийно и водно регулиране не вижда основание за увеличаване на цените за електроенергията, както за бита, така и за индустрията.“ Той прогнозира, че през тази година няма да има промяна в цената на електроенергията "нито надолу, нито нагоре". Министърът не отговори на въпроса на 3eNews дали ще има промени в цената на природния газ като само лаконично заяви: „ще видим“. Припомняме, че преди месец енергийният министър заяви, че страната ни води преговори с Русия за намаляване на цените на природния газ. Промени в цените по принцип е възможно да има от началото на април, когато ДКЕВР определя цените за второто тримесечие на годината.

Потребителите на парно в страната ще могат сами да определят по какъв начин да се отчита топлоенергията. Това заяви днес председателят на комисията по енергетиката към Народното събрание Рамадан Аталай. Той обясни, че промяната ще бъде направена в Закона за енергетиката и така отчитането на топлоенергия ще може да става или от топлинни счетоводители, избрани от общото събрание на етажната собственост, или от топлофикационните дружества. Третият вариант за отчитане е хората от блока сами да си отчитат уредите по радиаторите и абонатната станция, каза още Аталай. Така обаче хората ще трябва и сами да разпределят консумираната топлинна енергия помежду си. Специалисти обаче коментираха, че трудно в един блок може да се постигне единодушие и да се даде право на човек от блока да отчита и разпределя енергията. Открит остава и въпроса как ще се доказва компетентността на направените замервания. Въпреки това по тази промяна има консенсус в обществото и тя ще бъде приета.

По време на Обществения съвет потребителски организации отново припомниха, че има проблеми в отделни блокове със сметките за парно и че има апартамернти със свалени радиатори, които изкривяват сметката на всички живеещи в сградата. Имаше и призиви за премахване на топлинните счетоводители, които били ненужното звено в отношенията потребител-топлофикация.

Драгомир Стойнев
цена на електроенергията
Рамадан Аталай
топлофикации
топломер
По статията работи:

Георги Велев