НАЧАЛО » българия

Драгомир Стойнев: Не водим преговори за придобиване на акции в ЕРП-тата

Преките инвестиции у нас до края на ноември са за 1,28 млрд. евро

fb
3E news
fb
05-02-2014 07:09:00
fb

Преките чуждестранни инвестиции у нас до края на ноември 2013 г. по предварителни данни са за над 1,280 млрд. евро. Това обяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при връчването на наградите „Инвеститор на годината“ на Българската агенция за инвестиции. Въпреки бурната в политическо отношение година инвестициите се запазват приблизително на нивата им от 2012 г. Все още се очакват данните за вложенията у нас през декември, допълни Стойнев.

Министърът обяви, че на този етап правителството не води преговори за придобиване на акции от трите електроразпределини дружества у нас. Припомняме, че по-рано през деня депутатът от БСП и зам.-председател на енергийнат комисия в парламента Явор Куюмджиев обяви, че е възможно страната да си върне акции в ЕРП-тата. Това са частни дружества и ние по никакъв начин не можем да се намесваме във функционирането на тези дружества. Важното за нас е да се подобрява бизнес климата в страната и чуждестранните инвеститори да създават колкото се може повече работни места, заяви още Стойнев. Министърът обеща още, че в следващите няколко месеца предстоят няколко първи копки на нови заводи у нас.

Правителството се старае да пречи все по-малко на бизнеса и ние от миналата година следваме този принцип. Това заяви и премиерът Пламен Орешарски, който участваа във връчването на наградите. Той припомни, че в момента правителството работи за намаляване на административните тежести и вече са предприети стъпки за това. Премиерът връчи наградата за цялостен принос в инвестициите на енергийната компания АББ.

„Радвам се, че мога да връча награда АББ, а не АБВ, защото все пак днес ще се опитам да кажа няколко думи за бизнес, а не за политика. Когато попитах един индустриалец как да помогнем на бизнеса, той каза „като не пречите". Прогресът зависи и от вас, като внасяте в бизнеса иновативност и склонност към риск", заяви още Орешарски.

Освен АББ, награди от агенцията за инвестиции получиха още „Монтюпе“, „Балкан Цинк“, „Фрапорт туин стар Еърпорт мениджмънт“, „КомвърсБългария“, „Експирън България“, „Амилум България“, пивоварна „Бритос“, „Вкусня ядка“, „Феърплей пропъртис“ АДСИЦ, „Лем България“, „Лени Трафо“, „Оптикс“, „Софарма“, „Арома“ и „България Флуорит“.

Драгомир Стойнев
ЕРП
инвестиции
БАИ
Пламен Орешарски
По статията работи:

Георги Велев