НАЧАЛО » българия

Драгомир Стойнев и Танер Йълдъз ще договарят строежа на газовата връзка с Турция

fb
3E news
fb
23-01-2014 12:46:00
fb

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще се срещне утре с министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз. На срещата двамата ще започнат и преговорите за изграждането на газовата вързка между България и Турция. До момента строителството на връзка е само на идеен проект и не е осигурено финансиране за това, въпреки че от 2009 г. се обяснява колко е важен този интерконектор. Няма и яснота откъде страната ни ще може да получи средства за изграждането на тръбата.

През следващия месец министър Стойнев ще има разговори с Азербейджанската газова  компания „СОКАР“, чийто представители идават тук през февруари. Очаква се следващата седмица Стойнев да бъде на посещение в Катар, а през февруари ще е на посещение в Алжир. През април пък у нас ще има голям форум с руски компании, където ще бъдат обсъдени възможностите за по-добро сътрудничество.

По отношение на шистовия газ в България, Стойнев обясни, че страната ни трябва да има по-добра при покупката на синьо гориво. Той призна, че цената на природния газ у нас е по-висока от тази в съседните страни, но правителството работи в посока да направи по-конкурентни цените.
Министърът припомни, че правителството е направило законодателни промени, за да се намали цената на електроенергията. „Направихме много законодателни промени. Това доведе и до ефект върху бизнеса. Намалението на нощната енергия доведе до подобряване на малките и средните предприятия, които я използват., припомни Стойнев. Министърът добави, че миньорите са много по-важни от всички възобновяеми източници у нас. Юни месец те не работеха, и се чудеха какво да правят, а сега работят на пълни обороти.

Амбицията ми е да подпомагаме бизнеса. Занапред държавата ще подкрепя по-добре и автомобилното производство, защото у нас отново започнаха да се произвеждат автомобили, заключи Стойнев.

газова връзка
Турция
Драгомир Стойнев
Танер Йълдъз
По статията работи:

Георги Велев