НАЧАЛО » българия

Драгомир Стойнев: ЕС ще започне отново да подкрепя индустрията

Бизнесът от сивия сектор не може да е партньор на държавата

fb
3E news
fb
10-02-2014 02:30:00
fb

Европейският съюз ще промени отношението си към индустрията и ще започне да води политика за подпомагане на промишлеността. Това заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който бе на посещение в „Захарни заводи“ Горна Оряховица, предаде „Фокус“. По думите му при всяко създадено работно място в индустрията, осигурява поне още три в съпътстващите сектори. Стойнев припомни, че в случай на нужда държавата може да се намесва в икономиката, за да се спасят структуроопределящи предприятия. По думите му при наличието на пазарна икономика, не бива държавата да се намесва в работата на частните предприятия. Правителството трябва да регулира и гарантира, че правилата са еднакви за абсолютно всички, което не означава, че всяко предприятие, което има затруднения ще бъде подпомагано. „Ако оставим всичко на пазарен принцип, това не би било добре. Европейският съюз вложи 500 милиарда евро за спасяване на банковата ситсема. Това не е лошо. Но какви средства бяха вложени в спасяване на европейската индустрия? – Нула.”

„Пазарните принципи остават, както и частните предприятия, не става въпрос за връщане на социализма. Въпросът е държавата да не е пасивен играч-наблюдател, а трябва да е арбитъра, който следи дали се спазват правилата”, допълни още министърът.

Според Стойнев изключително важно е бизнесът да усети подкрепата на държавата в борбата със сивия сектор. За седем месеца управление правителството показа, че е коректно към българския бизнес, изчиствайки забавените с години плащания, каза министърът. На тези, които смятат да работят в сивия сектор, той категорично заяви, че няма да бъдат в отбора на държавата.

"В нашия отбор са тези, които плащат данъци, осигуровки, редовно плащат заплатите. Държавата е коректна към тези предприемачи и не бави плащания от страна на бюджета, но на тези, които се опитват на гърба на честните и достойни хора да печелят пари, мога да им кажа следното: това повече няма да се случва. Оттук нататък държавата става коректен партньор с всички, които спазват закона", категоричен е Стойнев, цитиран от БГНЕС. Министърът на икономиката добави, че има заложени конкретни мерки за борба със сивия сектор, които ще бъдат предприети в близко бъдеще.

Драгомир Стойнев
индустриализация
бизнес
Подкрепа
По статията работи:

Георги Велев