НАЧАЛО » българия

ДПС и БСП в словесна схватка за плоския данък

Движението обеща на избирателите си, че няма да го отменя, а левицата се зарече на своите, че ще го замени със семейно облагане

fb
3E news
fb
03-02-2014 01:12:00
fb

Плоският данък не пречи на социалната политика на правителството и премахването му няма да подобри живота на бедните. ДПС няма намерение да го отменя, защото обеща на избирателите си изрично да не го прави. Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси и зам.-шеф на ДПС Йордан Цонев по бТВ. 

Депутатът каза това по повод изказването на червения депутат Румен Гечев, че налогът трябва да се премахне, тъй като това обещание към електората на БСП било решено на партийния конгрес. 

Цонев напомни, че ДПС е подкрепило предложението на синдикатите държавата да връща от тази година внесения данък на хората с минимални доходи. Той отхвърли тълкуванието на Гечев, че това е вид отмяна на плоския данък, както и семейното подоходно облагане, което също е на дневен ред. Според него имало и други начини, освен данък-богатство, по-заможните българи да бъдат социално ангажирани. Хората с много високи доходи и в момента плащат повече от останалите заради по-голямата данъчна основа, мотивира се той.

По същия начин междувременно стоят нещата и по въпроса с рестарта на АЕЦ „Белене“. Между упрявлаващите партии цари пълно разминаване, тъй като ДПС отстоява предизборната си платформа, че втората ядрена централа не е необходима на страната, а възобновяването на проекта бе сред основните обещания на БСП към електората й.

Цонев очерта основните положения на подготвяните от управляващите промени в законодателството, свързано с кредитирането на гражданите. Една от тях е, че при учредяването на ипотека потребителят ще може да избира с какво отговаря пред банката, ако кредитът да стане предсрочно изискуем. С промените ще се облекчат възможностите на длъжника да смени банката, като отпадне таксата за предварително погасяване. Плаващата част от лихвата ще се формира по специална формула и възоснова на общоприети индикатори, а не по решение на банката, посочи Цонев. 

Ще отпадне и таксата за управление на кредита, каза още шефът на бюджетната комисия. Клиентите на банките трябва да се освободят от този допълнителен разход, защото в ресторантите например никой не взема към сметката и такса „готвене“. Тази такса е в банковата лихва и не бива клиентът да се натоварва още, категоричен бе Йордан Цонев. В момента се работи и по проектозакон за фирмите за бързи кредити, като целта е те да преминат на лицензионен режим и да не могат да начисляват наказателни лихви и такси по просрочията. 

 

плосък данък
противоречия
БСП
ДПС
АЕЦ "Белене"
По статията работи: