НАЧАЛО » българия

До юни България трябва да обясни в ЕК какво се случва с „Южен поток“ и лицензите на енергодружествата

Красен Станчев: Българските правителства, които преговарят с "Газпром", не са направили оценка за ползите и разходите от "Южен поток", руснаците също не са представили бизнес план

fb
3E news
fb
13-05-2014 10:55:00
fb

Представители на българския енергиен сектор се срещнаха днес с трима експерти от екипа на еврокомисаря Гюнтер Йотингер. Сред тях са били и представители на електроразпределителните дружества, предаде БТА. На срещата е присъствал и икономистът Красен Станчев от Института за пазарна икономика. След срещата с комисар Йотингертой заяви, че ЕК е дала срок на България до края на юни да отговори по поставени въпроси, свързани с проекта за газопровода "Южен поток", както и по повод процедурите по отнемането на лицензите на крайните снабдители. Станчев уточни, че срещата е била поискана преди около два месеца от българските гости.

"Не сме обсъждали отделни отрасли и дружества, защото си е тяхна работа да си защитават интересите", отбеляза той. "Заявихме, че има нужда от общ одит за състоянието на отрасъла - от снимка къде са "дупките" и причините за създалата се ситуация, както и какви са възможните изходи", обясни Станчев. Той добави, че в момента експертите от Еврокомисията са заявили, "че се опитват да разберат какво става". Невъзможно е дори метър от територията на ЕС да бъде изключена от неговата юрисдикция, освен ако няма съгласието на всичките 28 държави членки и при диверсификация на енергийния ресурс. Коментарът му бе направен по повод на идеята на народните представители да дадат дефиниция на понятието „морски газопровод“ като то няма да бъде според изискванията на третия енергиен либерализационен пакет.

Според Станчев коментира, че липсата на обществени поръчки по изграждането на "Южен поток", както предвижда европейското законодателство, би довела до увеличаване на цената на съоръжението с 50-100% над пазарната. Българските правителства, които преговарят с "Газпром", не са направили оценка за ползи и разходи от този проект, руснаците също не са представили бизнес план, а твърдят, че всичко това би било полезно, посочи Станчев. При тези цени на строителството изглежда, че замисълът е по-друг - всички, които биха могли да намерят местен ресурс от природен газ), да инвестират в собствена инфраструктура и да продават на цени, по-високи от цените на "Газпром", т.е. да убият всички възможни инвестиции в тази област, коментира още икономистът.

Станчев уточни, че една от концесиите за проучване на залежите от шистов газ у нас е спряна, но други две са в ход и показват много добри показатели. По неговите думи проучванията на две дружества не са прекратени, въпреки мораториума, тъй като в концесионните им документи не е споменат терминът "хидравлично разбиване".

Над 100 български компании са изразили интерес към участие в изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“

Красен Станчев
енергиен борд
среща
еврокомисар
Гюнтер Йотингер
По статията работи:

Георги Велев