НАЧАЛО » българия

До месеци БЕХ и "Уестингхаус" ще уточнят параметрите за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Реакторът може да бъде построен за 48 месеца, от ДКЕВР поискаха евтина електроенергия

fb
3E news
fb
27-02-2014 11:47:00
fb

Строителството на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да започне през 2016 г., а преговорите между БЕХ и „Уестингхаус“ могат да приключат до няколко месеца. Това обясни днес пред българския бизнес Ранди Галм, вицепрезидент и директор по развитието на проектите на „Уестингхаус“ в Европа, Близкия изток и Африка.

По думите му преговорите с Българския енергиен холдинг вървят доста интензивно като и двете страни имат желание да постугнат възможно най-бързо договорка за строителството на новия блок. В началото на февруари представители на „Уестингхаус“ са посетили площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и са се запознали на място с възможностите на българската атомна централа.

От компанията припомниха, че страната ни е основен износител на електроенергия за региона, а занапред предстои закриването на доста термични централи. Това прави проектът за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ жизнено важен за страната ни. Галм обясни още, че в строителството на блока ще участват възможно най-много български фирми, но не уточни дали ще бъдат 30%, както предвиждаше директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов.

Практиката в строителството на AP 1000 до момент показва, че той може да бъде построен за 48 месеца, а тенденцията е сроковете да се намалят до 36, обясниха още от компанията. Оттам за момента отказват да обяснят каква би била цената за изграждането на 7-ми блок и на какви цени ще се продава електроенергията от реактора. Според американската фирма по време на строителството ще бъдат необходими около 2000 човека. Между 300 и 500 специалисти пък ще са нужни, за да управляват бъдещия блок впоследствие.

Ние искаме да получим евтина централа, която да произвежда евтин ток, обясни по време на срещата с инженерните фирми членът на ДКЕВР Еленко Божков.

„Уестингхаус“ организира днес среща с представители на български компании с идеята фирми у нас да станат доставчици на оборудване за строителството. Срещата бе организирана в партньорство с Toshiba, БТПП,БСК и КРИБ като на нея участваха над 100 български инженерингови фирми.

Американската компания заяви, че иска да работи с български фирми, които са интегрирали системи за безопасност за работниците, а и продуктите на фирмите трябват да отговарят на високи критерии за качество. „Уестингхаус“ работи на един основен принцип – купуваме там, където строим (we buy where we sell), обясниха още от мениджмънта на дружеството.

Тук няма да се развиват доставчици на големите компоненти на блока, но български фирми могат да извършват строителството и изграждането на електрическите кабели. Като цяло около 40% дейностите могат да се извършват от транспортни и строителни фирми. Българското участие в строежа ще бъде ограничено до дейности, които не са свързани с безопасността на реактора, обясни Дилором Изамова, регионален мениджър Управление на веригата за доставки в Европа, Близкия изток и Африка.

Изграждането на реактор AP 1000 представлява уникална по рода си възможност за България да инвестира в най-модерните технологии и да приложи най-високите и конкурентни стандарти в индустрията, каза Ив Браше, президент на "Уестингхаус" за Европа, Близкия Изток и Африка. Тъй като водо-водният реактор AP 1000 е най-модерната ядрена технология в света, забележителна инженерна, строителна и производствена експертиза ще бъде трансферирана към българските компании, осигурявайки им уникалната възможност за участие в бъдещи ядрени проекти в цял цвят, допълни Браше.

Уестингхаус
среща с производители
АЕЦ Козлодуй
7-ми блок
По статията работи:

Георги Велев