До март предоговарят условията за продажба на ток от американските централи

контролните органи на финансовото министерство, на Агенцията за държавна финансова инспекция извършват ревизии в НЕК и основните термични централи в басейна "Марица Изток"

Теменужка Петкова
Източник: cross.bg

До март се очаква да бъдат предоговорени условията по договорите с американските централи ТЕЦ „AES Марица-изток 1" и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3", обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от "Дарик".

Дефицитът в НЕК е малко над 3 милиарда лева, а за 2014 година - 598 милиона лева, каза още тя и допълни, че поради тази причина са необходими спешни решения. По думите й в момента тече ревизия в енергетиката и се правят проверки на всички дружества в сектора, за да се установи в какво състояние е той.

„В момента текат преговори с двете американски централи ТЕЦ „Марица-изток 1" и ТЕЦ „Марица-изток 3". С колегите от американските централи водим много добър диалог, създали сме две работни групи с колегите от AES и „КонтурГлобал", които водят преговори с цел до края на март да предоговорим условията по договорите с двете американски централи", каза Петкова.

Енергийният министър сподели, че от министерството намират разбиране и подкрепа от страна на американските си партньори, които са и едни от най-големите инвеститори в родната енергетика. „Много се надявам, че съвсем скоро ще имаме възможността да споделим с вас позитивните резултати от тези преговори", каза тя.

Министърът напомни, че контролните органи на финансовото министерство, на Агенцията за държавна финансова инспекция извършват ревизии в НЕК, както и в ТЕЦ "AES Гълъбово", държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3". Поетапно ще бъдат възлагани инспекции и в други дружества в енергийния сектор без значение дали са частни или държавни дружества.

„Всички тези дружества в сектор енергетика ще бъдат подложени на ревизия, за да видим какво е реалното състояние в сектора", обясни още Петкова.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари