НАЧАЛО » българия

До две години може да бъде построена газовата връзка с Турция

Съседите ни обмислят дали да се строи АЕЦ на няколко километра от Резово

fb
3E news
fb
24-01-2014 11:20:00
fb

Реверсивна газова връзка между България и Турция може да бъде изградена до две години. Това стана ясно днес след срещата на българския енергиен министър Драгомир Стойнев с турския му колега Танер Йълдъз. Очаква се през март да бъде подписано споразумение за намерение за строителството на тръбата. В него трябва да бъдат указани сроковете и начините за строителството на газопровода. Строителството от българска страна се очаква да се извършва от „Булгартрансгаз“, а от турска все още се уточнява кой ще бъде изпълнителя. Възможно е това да е турската „Боташ“.

Припомняме, че през 2009 г. компанията „Сетгаз“ поиска да изгради газопровод от Турция към България, но предложението им не бе разгледано.
Очаква се сегашният газопровод да бъде с дължина от 174 км. Българската част на газопровода се очаква да струва 100 млн. евро, сочат прогнозите на „Булгартрансгаз“.

„България е страна със стратегическо значение за нас“, заяви още министър Танер Йълдъз. Той изрази подкрепа за изграждането на проекта „Южен поток“, като коментира неговата важна роля за доставките на природен газ за страните от Европа. По неговите думи изграждането на газопровода между България и Турция ще допринесе за икономическия растеж и в двете страни. Министър Йълдъз също така обяви, че ще търсят съдействие от България за развитие на ядрената енергетика в Турция.

Междувременно стана ясно, че НЕК и турска компания ще създадат съвместно дружество, чрез което българският обществен доставчик ще изнася електроенергия за турския пазар. Очаква се да се изнасят около 600 MW електроенергия като за в бъдеще е възможно износът да се увеличи до 1300-1400 MW. В момента обаче все още турската енегийна система не работи в паралел с европейската ENTSO-E, което създава трудности за износа на ток. Не е ясно докога ще продължат тестовете на системата, които започнаха през 2011 г.

Турция също така не се е отказала от идеята си да строи атомна електроцентрала в района на град Инеада, който се намира на няколко километра на юг от Резово. Министър Йълдъз посочи, че това е една от петте възможни точки за строеж на атомна централа, между които в момента избира Турция. Той обясни, че на подобна АЕЦ има изградена в Армения на 30 километра от турската граница. Ние трябва да сме сигурни, че проектите ще бъдат в интерес на българските и турските граждани, обясни Йълдъз по повод на изграждането на централа в Инеада.

Драгомир Стойнев
Танер Йълдъз
газопровод
АЕЦ Инеада
НЕК
По статията работи:

Георги Велев