НАЧАЛО » българия

Домусчиев: Държавата да поеме разликата от 340-360 млн. лв.за субсидиране на американските централи, а не бизнесът

fb
3E news
fb
09-11-2015 05:42:00
fb

Символичното намаляване на цената на електроенергията с 1 лев от 1 ноември е по-скоро подигравка от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това заяви в интервю за bloomberg tv председателят на КРИБ Кирил  Домусчиев.

По думите на Домусчиев, дефицититът в системата трябва да се орежат максимално. Бизнесът иска  да бъде конкурентен на колегите си от другите европейски държави, подчерта бизнесменът. Той даде пример с Гърция, където България изнася, а таксите там са символични и те връщат производството си в страната.

„Кражбите в страната ни са узаконени, законът за енергетиката и всички нормативни актове защитават тези изкривени пазарни отношения и дават възможност на регулатора просто да изписва и вкарва в сметките тези кражби“, заяви Домусчиев.

Той добави, че ако не се стигне до консенсус по поставените от работодателите искания, ще има протести.  Също така се наблюдава свиване на износа и прогнозите са за още по-ниски нива. Според проучване на работодателите, поради високите цени на тока, се очакват около 100 хиляди безработни следващата година.

По думите на Домусчиев, закъснението на либерализацията е още едно доказателство за бавното и безотговорно  развитие на процеса и е допринесло за допълнително изкривяване на пазарната дейност. 

След либерализацията ще се премахне кръстосаното субсидиране и енергията ще се купува на такава цена, на каквато е в региона, подчерта бизнесмена, който контролира редица предприятия, в това число БМФ и "Хювефарма". По думите му трябва да се търси възможност за предоговаряне на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия и да се намалят производствата, които искат преференциални цени.

"Неслучайно ние лансирахме идеята държавата да поеме тази разлика от 340-360 милиона  лева за субсидиране на американските централи, а не бизнесът. Не ние сме подписвали тези договори", каза още бизнесменът.

 
Той отрече да става въпрос за национализация в пътната карта за енергетиката във връзка с казуса с американските централи.:"Няма такава дума в този документ. На някои хора им е удобно да атакуват реформите по този начин".


Според председателя на КРИБ НЕК е черна дупка. „Таксата задължение на обществото“ ще трябва да расте, за да може тази черна дупка да се пълни, аз не виждам нищо позитивно в това, коментира той. Според Домусчиев не трябва да се дава държавна гаранция по заема, който иска БЕХ за да осигури изплащането на дърговете на НЕК към ТЕЦ-овете "AES Гълъбово" и "Контур Глобал марица Изток 3". Изплащането на тези задължения е условието за влизане в сила на споразумението, което сключиха в началото на лятото НЕК и двата ТЕЦ и което ще намали цената на тока, който държавната електрокомпания купува от тях.

"Държавата не може да се намеси, ако няма реформи. Откъде накъде държавата ще дава държавни гаранции на хора, които искат да продължават по старому", коментира по този повод Домусчиев.

;цени на електроенергията
американските централи
Кирил Домусчиев
По статията работи:

Галина Александрова