НАЧАЛО » българия

Доклад на Валери Симеонов констатира, че двата американски ТЕЦ-а и ВЕИ са виновни за състоянието на енергетиката

fb
3E news
fb
30-07-2015 06:04:00
fb

Дългосрочните договори с двете американски централи (ТЕЦ „AES Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“), както и дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от ВЕИ са в основата на лошото състояние на енергетиката. Това констатира по своята същност отчетния доклад на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката. Документът бе представен от председателя на комисията и депутат от Патриотичния фронт Валери Симеонов, който посочи, че той е подготвен с помощта на сътрудника му Стефан Гамизов.

Докладът проследява финансовите резултати на Националната електрическа компания (НЕК) до 2014 г., както и пазарът на електроенергия за 2015 г. и констатира, че най-голям дял електроенергия НЕК изкупува от двете американски централи. Според твърдението на Симеонов дългосрочните договори с двете американски централи формират 40% от регулирания пазар на електроенергия. Нещо повече, базирайки се на факти, които се твърди, че са предоставени от НЕК, авторите на доклада заявяват дори, че „ количеството електрическа енергия, която НЕК е задължено да изкупува по силата на двата договора е по-голямо от реалното потребление на електрическа енергия на регулирания пазар. Едновременно с това цената, която е договорена и дължима по тези договори е висока и непазарна“, се казва в отчетния доклад на комисията. Този извод е базиран на това, че за 2015 г. „по данни на НЕК се очаква от двете централи да се изкупят 17 585 349 Мвтч на обща стойност 1 049 439 000 лева. В същото време в проекта за решение на КЕВР се посочва, че е установено, че необходимото количество електрическа енергия за нуждите на страната са в размер на 32 726 000 Мвтч, от които 15 356 856 Мвтч или 46,9% е за регулиран пазара, 3 978 770 Мвтч или 12,2% за технологични загуби по преноса и разпределението на елктрическа енергия и 13 390 374 Мвтч е за свободен пазар, включително доставчиците от последна инстанция или 40,9%.“ Тълкуването на твърденията на временната анкетна комисия в тази си част обаче ще оставим на експертите. Това е базата обаче на която стъпват авторите на доклада, за да се атакуват практически дългосрочните договори с двете американски централи.

Припомняме, че депутатът Валери Симеонов е вносител и на закон, подготвен от Стефан Гамизов, за разваляне на договорите с двата американски ТЕЦ-а.

По същия начин е подходът в доклада и в частта за ВЕИ. В отчетния доклад се прави собствен прочит на законодателството и на приложенията му, като се прехвърлят отговорности на електроразпределителните дружества за присъединяване на ВЕИ.

Производители на ток от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ са продавали скъп ток на НЕК, преди да са въведени в експлоатация, коментира на тази база Валери Симеонов.
По думите му са установени редица нарушения при ВЕИ, сред които проблеми със съгласувателните процедури за присъединяване към мрежата средно напрежение и плащане за производство на ток, което надвишава капацитета им. Пет производители са фактурирали произведената енергия преди датата на разрешнеието им за ползване и поставяне под напрежение, каза Симеонов. Установени са и четири ВЕИ централи, за които няма данни да имат разрешение, но е изкупуван произвежданият от тях ток на високата преференциална цена, твърди той. Повече подробности или документи по тези факти обаче не бяха представени, а журналистите бяха насочени да питат регулатора.
Според Симеонов над 250 ВЕИ са укрили, че са ползвали европейски средства за изграждане, с което са получили висока цена за 100 процента от произведената електроенергия. Има и случаи на изграждане на няколко малки ВЕИ централи, вместо една голяма, на един и същи терен, с което са получили по-висока изкупна цена, добави той.
Според Валери Симеонов за периода 2015/2016 г. 91 на сто от цената за ток, която се предвижда да плащат потребителите, е за тока от двете централи, от ВЕИ и от комбинирано производство. Председателят на анкетната комисия коментира още, че ще предостави този доклад на прокуратурата.

Този доклад е изготвен от екипа на ръководителя на комисията и по принцип сме съгласни с някои неща, но има такива, които предстои да се изяснят, коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. Той обърна внимание по-скоро на това, че целият ценови модел може да се проследи от решенията на КЕВР (бившата ДКЕВР) и именно нарушаването на модела от страна на самият регулатор е довел до възможността за изтичане на средства от регулирания към свободния пазар. Ако КЕВР не вземе решение за изравняване на ценовия модел, нарушението на пазара ще продължи.

Ако този тарифен дефицит не беше решен, щеше да доведе до рязко увеличение на цената на тока, коментира от своя страна депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. По-рано прид БНР той припомни предложението си всички договори в сектора да станат публични. "Търговска тайна не може да бъде самият собственик на даденото предприятие. Искаме на всички собственици, не само на ВЕИ, но и на топлофикации, и на заводски централи, да е ясно кои са. Ако сред тях има народни представители, това е особено непочтено. Допускам, че част от тези договори са на поставени, свързани лица", заяви той.  По думите му "е обезпокоително, че нещата, които ДПС силно иска, получават и подкрепата на колеги от ГЕБР. Вчера видях такъв пример и по отношение на БНБ. Затова казвам, че се надявам, всичко това да не означава тенденция".

 

 

 

НЕК
ВЕИ
Валери Симеонов
Временна анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката
По статията работи:

Маринела Арабаджиева