НАЧАЛО » българия

БСП скочи срещу доклада за национална сигурност: Бил пълен със скандални и неверни данни в енергетиката

fb
3E news
fb
16-09-2017 10:30:00
fb

Докладът на правителството за национална сигурност за 2016 г., който вече предизвика скандал в парламента заради констатациите, свързани с Русия, стана повод за остри въпроси от страна на опозицията и по време на съвместното заседание на енергийната комисия и комисията по регионална политика и благоустройство.

Документът е базиран не само на стари, но и на неверни данни в областта на енергетиката, а има и значителни пропуски и в областта на регионалната политика, заявиха депутати по време на заседанието.  На практика, въпреки че и двете комисии го допуснаха, ако той бъде приет и одобрен без корекции, ще стане официален документ, гласуван от Народното събрание, базиран на неверни, неясни и стари данни и със спорни констатации. А изкривяването на действителността прави доклада за националната сигурност опасност именно за същата тази национална сигурност, коментираха депутати от опозицията.

Ще гласувам против този доклад, заяви депутатът от БСП Таско Ерменков.  Четейки частта от документа, касаеща външната среда за сигурност се създава  впечатлението, че Русия  е най-голямата опасност за България. Липсват опасностите от юг югозапад, липсват някои от опасностите за Балканския полуостров, каза Ерменков. Той допусна, че този доклад е направен за среди извън България и цели определени внушения.

В контекста на националната сигурност Ерменков коментира и констатациите, свързани с енергийната сигурност и постави въпроса откъде и как е дошла цифрата за енергийно потребление от 79% от внос. „Първо в ЕС брутното потребление на електроенергия е със зависимост от 54%, а в България е 34%. Откъде дойдоха тези 70%“, попита той и съответно пресметна, че някак е „забравено да се включи електропроизводството,  така че няма как това да е истина“.

Депутатът подложи на критика и изграждането на газовата връзка с Румъния и твърденията в доклада, че по нея може да се осигурят 500 млн. куб м газ. Той припомни, че да - от българска страна съоръжението е готово, но газопроводът още не действа реверсивно заради разликата в газовите системи. „Не знам кой е писал това“, коментира членът на енергийната комисия. Таско Ерменков подложи на критика и описанията и констатациите в доклада по проекта за АЕЦ „Белене“, като припомни, че решението на Арбитражния съд по делото за проекта АЕЦ „Белене“ е резултат от действия на българската страна, но не и фактор за нарушаване на финансовата стабилност на енергийната система.

Депутатът от левицата припомни също така, че всеки провал в комплекса „Марица Изток“ би довел до провал и на националната сигурност. Вярно е, че през 2016 г. още нямаше риск за емисиите, но може би в този доклад трябваше да се констатира, че имаме закъснение по отношение на политиката за тях, каза той.

„Разбирам единствено, че за да гарантираме енергийната сигурност трябва да либерализираме пазара и да обновим 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това означава подценяване на енергийната сигурност“, констатира Ерменков. „Не е ясно как ще процедираме оттук нататък с Белене. Не виждам нищо за газовите връзки. Не може да пренебрегнем необходимостта от газ в България. Тук липсва въпросът какво ще правим с „Булгартрансгаз“, ще го приватизираме, или не ? Какво ще правим с транзита заради Украйна, при положение, че няма „Южен поток“, а „Турски поток“  не се знае дали ще стига дотук?“, попита депутатът. В крайна сметка той определи доклада като слаб, неадекватен и с недостатъци, поради това, че не са предвидени мерки за засилване на енергийната сигурност.

Както стана ясно след поискано обяснение от председателя на енергийната комисия Делян Добрев докладът се сглобява, след получаване на поискани данни от министерствата.

Заместник-председателят на енергийната комисия Валентин Николов постави от своя страна въпроса и за продажбата на ЧЕЗ като подчерта, че касае около една трета от електроразпределителната мрежа на България. „Много е важно какъв ще е собственикът там, какъв ще  е произходът на парите“, каза той, като допълни, че един такъв собственик може да манипулира всяко едно правителство.

В доклада не са включени и необходимите запаси от въглища за студен резерв, тоест, в тази си част докладът е частичен, констатира Николов.

Депутатите от комисията по регионална политика и благоустройство не бяха по-малко критични. В частност те обърнаха внимание на неадекватните политика по отношение на усвояването на средства по програмата Региони в растеж, на лошото състояние на горите в Родопите и Странджа, на пътищата в малките насени места. В допълнение възникват и все повече въпроси по отношение на ВиК системата, алармира Дора Янкова. Ако целта ви е анализ на рисковете и къде трябва и може да се намеси държавата – не сте постигнали нищо, констатира депутатът.

Докладът за национална сигурност на практика бе приет с 12 глас „за“, 7 „против“ и 3 „въздържали се“ от енергийната парламентарна комисия. Депутатите от комисията по регионална политика и благоустройство приеха докладът с 10 „за“, 4 „против“ и 3 „въздържали се“.;
 

енергетика
енергийна сигурност
комисия по енергетика
доклад за национална сигурност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева