НАЧАЛО » българия

Договори за 60 млн. евро подписаха български и китайски фирми по време на два форума

fb
3E news
fb
15-01-2014 12:46:00
fb

Конкретни договорености между български и китайски фирми на стойност 60 милиона евро бяха постигнати в рамките на двата съвместни бизнес форума в Пекин и Шанхай. На форумите присъства българският президент Росен Плевнелиев, който е на държавно посещение там, предаде БТА.

Сделките са за износ на български стоки и услуги, софтуерни услуги, разработване на дизайн на хотелски стаи, изграждане на спортни съоръжения за катерене, износ на продукти от розово масло, недвижими имоти, заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов. Той допълни, че стойността на договореностите представлява една пета от търговията България - Шанхай и че това е било постигнато само за два дни.

Президентът Плевнелиев заяви, че визитата му е силен пробив за отваряне на нови перспективи за китайски инвестиции и сътрудничество между България и Китай. През април ще заседава българо-китайската комисия за икономическо сътрудничество, тогава ще бъдат набелязани конкретните проекти между двете страни. "Нашите китайски приятели имат не само финансовия ресурс, но и голямото желание, те са приоритизирали България, те искат да работят с нас. Сега ние трябва да подготвим качествени проекти“, каза още държавния глава.

По време на форумите бяха обявени и стипендии за 50 български студенти в Китай.

Според Плевнелиев инвестициите зависят от бизнеса, но и от българските политици, защото важни инфраструктурни проекти като тунела под Шипка, хидроенергийни комплекси, магистрала "Черно море" представляват интерес за китайските компании и те са готови да инвестират. Но трябва да видят добра подготовка в българската администрация и компании, заключи държавния глава.

По време на формуа китайските фирми са проявили силен интерес към българските стоки като вино, сирене, кашкавал, колбаси, деликатеси, продукти от розово масло. Очаква следващите месеци да бъде подписано и споразумение в областта на санитарните норми между двете страни, което ще позволи износ на млечни продукти в Китай. Припомняме, че страната ни няма право да изнася прясно мляко, заради проблеми с бактериите в него, но киселото ни мляко е на особена почит в Япония.

По време на визитата на Плевнелиев стана ясно, че две водещи китайски държавни строителни фирми имат конкретно предложение за изграждането на автомагистрала "Черно море".

Росен Плевнелиев
посещение
Китай
бизнес
сътрудничество
Росен Плевнелиев
Китай
бизнес
форум
споразумения
По статията работи:

Георги Велев