Договорихме с Румъния аварийни доставки на ток за зимата

Електропреносните оператори на България и Румъния подписаха договор, който гарантира сигурността на електроснабдяването в двете страни през идващия отоплителен сезон

„Електроенергийният системен оператор“ на България и Националният преносен оператор на Румъния „Транселектрика“ подписаха договор за оказване на взаимна аварийна доставка на енергия. Документът бе подписан от изпълнителните директори на двете дружества в присъствието на българския енергиен министър Теменужка Петкова и румънския й колега Тома-Флорин Петку, съобщи пресцентърът на Министерство на енергетиката.

Срещата се проведе в рамките на четвъртото заседание на съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на Република България и Румъния в Евксиноград, Варна. Двамата министри бяха категорични, че подписаният договор потвърждава готовността на страните да обединят енергийните си борси и гарантира енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа.

Подписаният договор гарантира обезпечаването на енергийните системи на двете страни в случай на аварии, които застрашават тяхната сигурност. Аварийната помощ ще се предоставя от реалновременните резерви, като това няма да оказва негативно влияние на енергийните им системи. Договорът регламентира още, че аварийната помощ трябва да бъде осигурена до един час от поискването й, в случай на приемане на заявката от страната-доставчик. Договорът влиза в сила от деня на неговото подписване и е валиден до 31-ви декември 2018 г.

Припомняме, че отказ от страна на румъния да ни достави аварийно електроенергия изправи страната ни пред риск от режим на тока през големите студове на изминалата зима, който беше избегнат благодарение на централите от комплекса "Марица изток" , особено ТЕЦ "AES Гълъбово", която работеше с пълно натоварване на мощностите и включване на целия студен резерв. В този смисъл подписаният договор дава по-голяма сигурност за електроенергийните доставки на прага на новия отоплителен сезон.

Министър Петкова подчерта пред румънския си колега Петку, че доброто сътрудничество в енергийния сектор между България и Румъния ще позволи на страните да работят по общ подход по отношение на приетите от ЕК изисквания за големите горивни инсталации. Както България, така и северната й съседка в голяма степен разчита на произведената от въглища електроенергия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари