НАЧАЛО » българия

Днес ще наддават за Химко, стартовата цена е 29 млн. лева

fb
3E news
fb
19-03-2014 10:10:00
fb


Във Враца днес ще се проведе търг с тайно наддаване за активите на обявения в несъстоятелност торов завод "Химко". Тръжната цена е близо 29 милиона лева.Тя е определена от лизенцирани оценители като справедлива пазарна стойност на комбината, съобщи БНР.

"Химко" беше обявен в плана за реиндустриализация от икономическия министър Драгомир Стойнев. Премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът Даниела Бобева обаче са твърдо против да се дават държавни пари за закъсали фирми. Според тях индустриализацията трябва да се случи с частен капитал.

Заводът беше обявен в несъстоятелност заради задължения основно към "Булгаргаз", НЕК и НАП. Малка част - около 1% от дълга, е към бивши работници на предприятието. В хода на процедурата по несъстоятелност задълженията бяха намалени от 176 милиона лева до 86 милиона лева.

Синдикът Росица Томова отказа да съобщи има ли заявен предварителен интерес към днешната продажба.

Според депутата от "Коалиция за България" Петър Кънев, ако държавата реши да купи активите, около 27 милиона лева се връщат като неплатени данъци, осигуровки, заплати и дългове към НЕК и "Булгаргаз".

"Не съм убеден все още, че това предприятие може да заработи. Има много въпроси - откъде ще дойде по-евтиният природен газ и защо точно за нас ще има по-евтин природен газ, защо точно за "Химко"?", попита Кънев.

Според него инсталациите, които вече са доста амортизирани и не могат да произвеждат с много ниска себестойност, по-ниска от тази, която предлагат китайците или индийците.

Химко
търг
реиндустриализация
По статията работи:

Галина Александрова