НАЧАЛО » българия

Днес е "Часът на Земята" - в 20.30 ч. гасим светлините за по-добро бъдеще

Традиционното място в София, където се отбелязва „Часът на Земята“, е градинката пред Народния театър.

fb
3E news
fb
19-03-2016 09:58:00
fb


Днес в 170 държави ще бъде отбелязан „Часът на Земята“.  От 20.30 до 21.30 часа (местно време), Часът на Земята ще обиколи света с апел за спешни действия срещу промените в климата. Часът на Земята е най-голямата природозащитна инициатива в света.

Кампанията се провежда за десета поредна година. Тя стартира през 2007 година в австралийския град Сидни.

Празникът за природата, организиран от WWF, се провежда за десета поредна година и в него се включват рекорден брой държави – в 178 страни има организирани събития за Часа на Земята. Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, за Часа на Земята 2016 тази събота ще видим милиони хора, призоваващи правителствата да "променят изменението на климата".

WWF приканва всеки да се присъедини към апела за климата през социалните си мрежи – моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да правят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж - да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий.

Българските потребители могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да достигне посланието им до повече хора.

Хората с грижа за природата са поканени да пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение в социалните мрежи, за да направят посланието си по-ефектно.

Днес, от 20:30 часа до 21:30 часа, ще угасне осветлението в значими сгради като Емпайър Стейт билдинг в Ню Йорк, Биг Бен в Лондон, Кремъл в Москва, както и фасадното осветление на редица сгради у нас, в знак на съпричастност към опазването на околната среда. Традиционното място в София, където се отбелязва „Часът на Земята“, е градинката пред Народния театър. Повече от 90 общини у нас ще подкрепят инициативата, съобщава БНР.

В Плевен пък ще бъде угасено осветлението на панорамата „Плевенска епопея 1877“. Ефектното външно осветление на Панорамата я прави видима на голямо разстояние, осветявайки през нощта символичния външен вид на сградата - четирите щика, опасващи конструкцията и трите хоризонтални обръча, символизиращи трите щурма за Плевен. За час, ще изгаснат и светлините на красивата архитектурна сграда на Община Плевен.

Българските институции също подкрепят Часа на Земята – фасадното осветление на Народното събрание, Президентството, храм-паметника „Александър Невски“ и на много други учреждения и бизнес сгради ще бъде притъмнено. Над 90 български общини са потвърдили, че ще се включат в Часа на Земята и ще изключат осветлението на значими обекти в централната част на населените места.

В много градове хората се организират за различни природозащитни инициативи – светлинни шествия, конкурси, изложби.

Станалата вече традиционна среща за Часа на Земята ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов” в София. От WWF заявяват, че всеки е добре дошъл с челник, свещ, китара или друг музикален инструмент, за да направим заедно момента по-пъстър, интересен и забавен. Поканени са и артисти, които да представят арт-инсталации с огън и танц.

„Часът на Земята“
ще угасне осветлението
от 20:30 часа до 21:30 часа
климат
По статията работи:

Галина Александрова