Длъжниците към НЕК за цена „задължение към обществото“ остават неизменните 15

Търговците/производители на електроенергия с просрочени задължения към Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик към 2 март (списъкът е публикуван на 6 март) остават 15. Толкова бяха и преди седмица и общо взето гравитират около тази цифра. Справката по списъка показва, че те са едни и същи. Неуредените отношения водят до това месечно да се формира дупка от порядъка на 50 млн. лв. Самият факт, че в списъка на НЕК присъстват все още 4-те компании, отстранени от електроенергийния пазар говори, че казусът е труден за контрол пир сегашната нормативна база.

Сега с промените в Закона за енергетиката ще бъде направен опит да бъде сложен ред. В момента от търговците на електроенергия не се изисква, а и не разполагат с активи за обезпечение на вземанията от обществения доставчик. Промените предвиждат в бъдеще, (тоест след 1 юли, ако дотогава бъдат приети законовите изменения) търговците на електроенергия да предоставят банкова гаранция (или депозит) и в случай на неуредени взаимоотношения тя да бъдe усвоена.

Освен това се обсъждат и различни варианти къде да постъпват сумите по цена „задължение към обществото“. Най-вероятно е сумите в бъдеще да постъпват във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, който да се разпорежда с тях.

 

Списъкът на длъжниците, според НЕК:

 

ТОШЕЛ 92 ЕООД – отстранено от електроенергийния пазар;

АР СИ ПАУЪР ЕНЕРДЖИ ООД – отстранено от електроенергийния пазар;

АРКАДИЯ СЪРВИС АД;

ГРАНД ЕНЕРДЖИ ДИСТРИБЮШЪН ЕООД;

ДИКС 2001-ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ ООД;

ЕЛ ЕКС КОРПОРЕЙШЪН АД;

ЕЛПРО БЪЛГАРИЯ ООД;

ЕНЕКОД АД;

ЕНЕРГИЙНА ФИНАНСОВА ГРУПА АД;

ЕНЕРДЖИ СЪПЛАЙ ЕООД;

ЕСКО СЪРВИСИС ООД;

КЕЙ АР ДЖИ ЕООД – отстранено от електроенергийния пазар;

МОСТ ЕНЕРДЖИ АД;

САЙТ ЕНЕРДЖИ ООД;

ФЮЧЪР ЕНЕРДЖИ ЕООД – отстранено от електроенергийния пазар

 

 

 

 

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари