ДКЕВР ще прави не само регулаторен, а цялостен одит на енергийните предприятия

Боян Боев

Не съществува риск за електроенергийната система от намаляването на цените на електроенергията и технологичните разходи на електроразпределителните предприятия. Това обяви председателят на ДКЕВР Боян Боев в рамките на изслушване от подкомисията по енергетика към Народното събрание. Преценихме, че в системата има резерви, каза Боев, позовавайки се на анализи, направени преди застъпването му на поста в средата на декември. Председателят на ДКЕВР посочи като база и докладът на Научно-техническия съюз, който досега така и не получи публичност. Боев обаче обеща да го предостави на депутатите. 

Той увери, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще приключи одитите на електроразпределителните предприятия на 30 април.  Според него вече има първи наблюдения, но след завършването на одитите ще има по-добра база за сравнение. Смятаме да направим одит на целия топлоенергиен и електроенергиен сектор и той няма да е само регулаторен, обеща Боев.

Председателята на ДКЕВР заяви, че в бъдеще комисията ще иска от предприятията в сектора при внасянето на докладите да представят анализ и ясна финансова рамка. Боев обеща и по-голямо отваряне към медиите с цел по-лесно достигане на информацията до обществото.

В коментар за балансиращия пазар председателят на ДКЕВР заяви, че  "целта е все пак да тръгне".  "След първи февруари ще имаме малко повече натрупан опит, който може да се отрази и ценово, и в разчетите, които ще направим за дружествата, които участват на балансиращия пазар, и което съответно ще ни даде възможност към юли месец да седнем да си изясним казуса", каза председателят на ДКЕВР. Той допълни, че след старта ще бъде дадена възможност на всички участници на пазара да обобщят информацията.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари