ДКЕВР става КЕВР, ще работи с два състава - енергиен и ВиК

Членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране ще бъдат 9

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране(ДКЕВР) се преименува в Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР), реши в рамките на обсъждането на второ четене на промените в Закона за енергетиката комисията по енергетика към Народното събрание. Членовете на  парламентарната енергийна комисия отхвърлиха предложението на депутата от ДПС Рамадан Аталай за разделяне на регулаторната комисия(ДКЕВР) на двe (комисии)– една за енергетиката и една за ВиК.

Бъдещата Комисия за енергийно и водно регулиране ще се състои от 9 души. 

Комисията ще разглежда цените в два състава - един за сектор енергетика и един за сектор ВиК. Произнася се с мотивирани решения, които се взимат с мнозинство.

„През последните години всички протести, свързани с цената са във врзка с недоверието към институциите, регулиращи цената. След като падна първото правителство на ГЕРБ и има недоверие към институциите идеята ни беше да вдигнем доверието към тях и затова решихме тя да н е държавна, да не е на пряко подчинение на изпълнителната власт и да мине на пряко подчинение към Народното събрание“, мотивира се Аталай. По думите му няма как тази комисия от 7 члена да обясни прозрачно как се образува цената на електроенергията.

„Нещо повече създаде се недоверия към разпределетилите и снабдителите още повече че примерно от 100 лева в дружествата остават 10 лева, от които и три отиват в снабдяването а 7 в разпределението“, обясни той. Оттук нататък по думите му комисията трябва да има възможност освен да определя цената и да контролира дейността на ЕРП и ЕСП, както и на производителите. „Ако комисията не може да следи разходите няма как да може да възстановим доверието към самата нея“, обясни Аталай. Затова предлагаме да има една комисия, която да се занимава само с енергетиката, а друга с ВиК, допълни той.

ГЕРБ няма да подкрепи това предложение, обясни председателят на енергийната комисия към НС Делян Добрев. Той се мотивира с това, че предложението на Аталай няма да доведе до подобряване на работата на регулатора. „Освен това поне 3 месеца комисията няма да може дасе работи ефективно, заради разделяне на администрацията“, обясни Добрев. По думите му Комисията за енергийно и водно регулиране ще е една, но ще работи в два състава - за енергетиката един и друг за водния сектор.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари