НАЧАЛО » българия

ДКЕВР обсъжда поскъпването на топлата вода и символичното намаление на тока от 1 юли

fb
3E news
fb
10-06-2014 09:40:00
fb

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проведе днес обществено обсъждане за новите цени на електроенергията и топлоенергията от 1 юли. Според направените изчисления на регулатора топлата вода и парното трябва да скочат сериозно от 1 юли като в най-голямата топлофикация  в столицата увеличението е с 11,6%. За сметката на поскъпването на топлата вода се понижава цената на тока от когенериращите мощности. Така се очаква да бъде намалена минимално цената на тока за всички потребители у нас.

От топлофикационните компании вече се оплакаха, че ако цената на услугите им бъде увеличена така сериозно, то още по-малко хора ще могат да си плащат сметките. Това ще създаде нови допълнителни проблеми на компаниите, които и без това са в лошо финансово състояние.
В някои градове цената на топлинната енергия ще се повиши с до близо 19 на сто. В същото време средното намаление на цената на тока от 1 юли ще бъде повече от символично – с 0,66%. Единствено абонатите на ЧЕЗ ще плащат с 0,3 на сто по-скъп ток през деня. Нощната тарифа на EVN и „Енерго-Про“ пък се намалява с близо 4%. И трите електроразпределителни предприятия обявиха, че орязването на техните разходи, включително и технологични ще създаде нова финансова дупка в системата.

От ДКЕВР вече признаха, че няма практическа възможност за допълнително намаляване на цените на тока за бита. Оттам поискаха предоговаряне на дългосроните договори на двете американски централи в басейна „Марица Изток“ с цел да се намалят разходите на НЕК и това да доведе до задържане на цените. В същото време ДКЕВР поиска зелените централи у нас да получават преференциални цени на електроенергията си само за половината от произведената енергия. Двете предложения изискват дълги преговори с неизвестен край, както и законови промени, които трудно биха се случили в рамките на 20 дни.

ДКЕВР
цени
решение
поскъпване
намаление на тока
По статията работи:

Георги Велев